Foto: DELFI
Svinot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, Rīgā paredzēta daudzveidīga kultūras pasākumu programma pilsētas parkos, skvēros un kultūras centros, kā arī apskatīt īpašu šim gadam veltīto pilsētvides noformējumu ar vēstījumu "Arī Tu esi no svara", "Delfi" informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.

Pilsētvides noformējums – veltījums Latvijas cilvēku dažādībai

Lai akcentētu Latvijas cilvēku dažādību un nozīmi, pilsētvides sveiciena plakātos izmantoti starptautiski atzītās fotogrāfes Intas Rukas veidotie cilvēku portreti.

Informatīvajos stendos, kas izvietoti Rīgas apkaimēs, var iepazīties ar 4. maija pasākumu programmu.Rīgas ielas un autoceļu robežzīmes "Rīga" rotā sarkanbaltsarkanie karogi. Brīvības pieminekļa laukumā pie vides objekta "Latvija" var iemūžināt sevi, tuviniekus un draugus kā Latvijas sastāvdaļu Latvijas vārda fotoattēlā.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas laukumā eksponēts "NOMAD architects" radītais koka dizaina objekts "Brīvības karogs". Savukārt Neatkarības laukumā izvietots mākslinieces Kristīnes Plaudes veidotais vairākus metrus augstais dizaina objekts "Liesma" Latvijas valsts karoga krāsās.

Svētku programma Rīgas centrā

Brīvības laukumā pie Brīvības pieminekļa - vides objekts "Ziedu Latvija", pūtēju orķestru defilē un svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija

Pulksten 10 ikviens rīdzinieks un pilsētas viesis aicināts piedalīties tradicionālajā "Ziedu Latvijas" veidošanā pie Brīvības pieminekļa. Cilvēku līdzi atnestie pavasara ziedi visas dienas garumā tiks ievīti Latvijas kontūrā. Gatavo "Ziedu Latviju" varēs aplūkot arī 5. maijā.

Foto: LETA

Pulksten 12 Brīvības laukumā notiks pūtēju orķestru defilē programma, kuras laikā Latvijas skolu pūtēju orķestri savas muzicēšanas un defilē prasmes demonstrēs gan rīdziniekiem, gan pilsētas viesiem. Priekšnesuma noslēgumā apvienotais orķestris, pulcējot ap 300 jauno mūziķu, atskaņos Latviešu tautas dziesmu Sergeja Austra Universa aranžējumā "Div' dūjiņas", Aivara Krūmiņa "Vilku dziesmas", Gunāra Ordelovska "Kursīšu valsi" un Aivara Krūmiņa maršu "Paliec sveiks".

Pulksten 14 pie Brīvības pieminekļa notiks svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija.

Akcija "Uzvelc tautas tērpu par godu Latvijai"

Kā ik gadu 4. maijā, Kultūras un tautas mākslas centrs "Ritums" sadarbībā ar Tautas tērpu centru "Senā klēts" aicina uzvilkt tautas tērpu par godu Latvijai un piedalīties tradicionālajā tautas tērpu gājienā, nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa, kā arī pēc tam apmeklēt svētku koncertu Rātslaukumā.

Pulksten 13 Rātslaukumā notiks pulcēšanās gājienam. Aicinām dižoties ar tautas tērpu, ejot goda solī, kuru ierādīs Latvijas Universitātes deju kopa "Dandari".

Foto: F64

Pulksten 14.30 no Rātslaukuma pa Kaļķu ielu gājiens vedīs līdz Brīvības laukumam, kur pulksten 15 notiks svinīgā ziedu nolikšana.

No pulksten 15.30 Rātslaukumā notiks grupas "Auļi", Katrīnas Dimantas, etnofolka grupas "TKP" koncerti. Pasākumu vadīs Ēriks Zeps un Zane Reitere, režisors - Mārtiņš Kagainis. Gājienam iepriekš nav jāpiesakās, organizatori aicina piedalīties visus, kas vēlas uzvilkt goda tērpu par godu Latvijai.

Neatkarības laukumā - Latvijas ziedi Ukrainas brīvībai

Pulksten 11 atbalstot Ukrainu cīņā par neatkarību, Rīgas dome un 4.maija Deklarācijas klubs aicina pievienoties pasākumam "Latvijas ziedi Ukrainas brīvībai", kura laikā, solidarizējoties ar Ukrainas tautu cīņā par savas brīvības un neatkarības atjaunošanu, valsts un pašvaldības amatpersonas ziedu piramīdā iestādīs pavasara ziedus Ukrainas karoga krāsās. Pasākumā muzikālu sveicienu sniegs jauniešu koris "Balsis".

Koncerts Esplanādē

Pulksten 17 Esplanādes parkā notiks vakara lielkoncerts "Es tevi ieraudzīju zeltā", kur Latvijā labi zināmi mūziķi un grupas vienosies svētku koncertā. Koncertā piedalīsies Alise Joste, Goran Gora, grupa "Zāle", "Čipsis un Dullais", "Laika suns", bet vakara koncertu noslēgs grupa "Turaidas Roze". Koncertu būs iespējams vērot arī tiešraidē Rīgas domes "Facebook" kontā.

Koncertu vadīs komponists, kultūras žurnālists, Latvijas Radio 3 "Klasika" redaktors Edgars Raginskis, bet par muzikālajām starpspēlēm rūpēsies DJ Uldis Rudaks.

Svinības parkos un apkaimēs

No pulksten 12 Nordeķu parkā un Latgales parkā notiks radošās darbnīcas visai ģimenei "Radi zaļu Latviju!", bet pulksten 15 aicinām parkos baudīt jauniešu pūtēju orķestru koncertu.

No pulksten 13 Vērmanes dārzā notiks spēļu diena bērniem kopā ar Ziedoņa klasi, kuras laikā radošās kultūrizglītojošās darbnīcās un aktivitātēs bērnus un jauniešus neordinārā veidā iepazīstinās ar Imanta Ziedoņa daiļradi un personību. Tāpat ikviens aicināts apmeklēt radošo darbnīcu visai ģimenei "Radi zaļu Latviju!" un piedalīties orientēšanās spēlē "Ziedonis. Neatkarība. Rīga."

Visas dienas garumā Rīgas kultūras centros varēs apmeklēt svētku koncertus, izstādes, un 4. maija Latvijas filmu maratona ietvaros vērot bezmaksas spēlfilmas "Māsas" un animācijas filmas "Lielais Indriķis" seansus.

Bezmaksas ekskursijas Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā

4. maijā, Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) un LNVM Tautas frontes muzejs no pulksten 11 līdz pulksten 18 sabiedrībai piedāvā pasākumu programmu "Brīvības vēstījumi".

Pasākumus apvieno doma par brīvības dažādajām izpausmēm – kā valstiskām, tā personiskām. Interesenti laipni aicināti muzeja piedāvājumu iepazīt gan individuāli, gan organizētās ekskursijās. Ieeja – par brīvu.

LNVM, Brīvības bulvārī 32, dienu pulksten 11 ievadīs un pulksten 13 koncertu atkārtoti sniegs tradicionālās dziedāšanas grupa "Savieši".

Ekskursijā izstādē "Satversme 100+" varēs uzzināt par brīvas un neatkarīgas Latvijas tiesisko pamatu – Satversmi, par to, kā mūsu valsts pamatlikums politiķu un tautsaimnieku diskusijās tapa, par Satversmē iekļautajām vērtībām un to turpinātību mūsdienās. Scenogrāfiski un tehnoloģiski moderni veidotā izstāde jau saņēmusi daudzu apmeklētāju atzinību. Ekskursiju sākums – pulksten 11.30 un plkst. 13.30.

Savukārt muzeja numismātu vadīta ekskursija izstādē "100 gadi: lits, lats, krona" notiks pulksten 15. Izstādē aplūkojami unikāli numismātikas priekšmeti no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas muzejiem un arhīviem. Izsekots Latvijas un pārējo Baltijas valstu ceļam uz nacionālo valūtu, atrodot gan kopīgo, gan atšķirīgo, aplūkojot to dizainā iekļautos vēstījumus.

Ekskursijā Latvijas vēstures ekspozīcijā pulksten 16 varēs gūt plašu ieskatu Latvijas vēsturē no akmens laikmeta līdz mūsdienām un Latvijas teritorijas iedzīvotāju ceļā no atsevišķām ciltīm līdz tautai ar pašnoteikšanās tiesībām.

Pulksten 12 un pulksten 14 notiks nodarbība bērniem "Mana Latvija". Gados jaunākajiem apmeklētājiem tā sniegs priekšstatu par savu valsti, tās izcīnīšanu un atjaunošanu Trešās atmodas laikā, kā arī par augstākajiem valsts apbalvojumiem. Muzeja nodarbību telpā izvietotajā Brīvības kokā gan bērni, gan pieaugušie aicināti atstāt rakstisku vai zīmētu vēstījumu Latvijai.

Muzeja konferenču zālē visu dienu būs aplūkojama pārvietojamā izstāde "Ceļā uz Latvijas brīvību" un skatāmi, klausāmi LTF pirmā priekšsēdētāja Daiņa Īvāna 80. gadu runu rekonstruētie ieraksti.

Arī Tautas frontes muzejā Vecpilsētas ielā 13/15, gaidāmas bezmaksas ekskursijas gida vadībā. Tās notiks pulksten 11, 12, 13, 14, 15, 16 bez iepriekšējas pieteikšanās.

Savukārt ekskursijai pilsētvidē "1990. gada 4. maijam pa pēdām", kas sāksies pulksten 12 un pulksten 13, iepriekš jāreģistrējas, sūtot pieteikumu uz e-pastu tfm@lnvm.lv.

Latvijas filmas klātienē un tiešsaistē

Arī šogad notiks Nacionālā Kino centra rīkotais tradicionālais 4. maija Latvijas filmu maratons. Kā ziņots, tas vienlaikus notiks trīs sadaļās – desmit seansu programma ar pirmizrādēm un dokumentālo kino kinoteātrī "Splendid Palace", atsevišķi kinoseansi Rīgas apkaimēs un visā pasaulē skatāms tiešsaistes festivāls portālā "filmas.lv"; visi maratona formāti skatītājiem tiek piedāvāti bez maksas. Vairāk par seansiem klātienē un tiešsaistē var izlasīt šeit un šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!