Foto: Ekrānuzņēmums no "Google street view"
Kultūras ministrija (KM) lēmusi iekļaut valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā privātmāju "Villa Guna", kas atrodas Bulduru prospektā 145, Jūrmalā, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

KM rīkojumā norādīts, ka objekts ir pasaulē pazīstamā arhitekta Meinharda fon Gerkāna un dizaineres Gunas Eglītes kopdarbībā konkrētai dabas videi radīts izcils mūsdienu arhitektūras un dizaina paraugs, kurā, sākot ar būves pamatideju līdz vissīkākajai detaļai, iekārtojumam un uzturēšanai, dominē formu, krāsu un funkcionalitātes loģika, dodot estētikas, sajūtu un īpašas noskaņas baudījumu.

Arhitektūras idejas realizācija raksturojot īpašu būvkultūras kvalitāti. Objekta arhitektūra atspoguļota vairāk nekā 30 starptautiskās publikācijās, pats autors šo būvi uzskata par sava radošā darba mūža veiksmīgāko privātmāju.

Objekta saglabājamās vērtības ir celtnes, būves telpiskais risinājums ainavā, pilsētvides ainavā, būvmasu kārtojums, plānojuma struktūra, konstruktīvā sistēma, lakoniska fasādes arhitektūra, fasāžu koloristika, ailu aizpildījumi, oriģinālās ārdurvis, oriģinālās iekšdurvis, interjeru dekoratīvā apdare, būvgaldniecības izstrādājumi, kāpņu izveidojums, margas un apdare, lifta risinājums un apdare, stādījumi un ārtelpas detaļiekārtas.

Informācija biroja "Vincents arhitekti" mājaslapā liecina, ka ēkas interjerā dominē balti krāsotas virsmas, parkets grīdām ir no Indonēzijas tīkkoka. Baseina telpā apdarei izmantots Vičencas akmens, baseins veidots no stikla mozaīkas flīzēm, Ķīnas melnais granīts izmantots vannas istabu apdarē. Mēbeles radījuši dažādi Itālijas dizaineri.

Projekts realizēts 2005.-2007.gadā. Zemesgrāmatas informācija liecina, ka dizainerei Eglītei piederošā ēka ekspluatācijā nodota 2011.gadā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!