Foto: Publicitātes foto
Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā Jāņu ielīgošana notiks 18. jūnijā no pulksten 12 līdz 15. Savukārt muzeja lauku ekspozīcijā Rucavā Papes "Vītolniekos" – 22. jūnijā no pulksten 17 līdz pat saullēktam.

Kā "Delfi" informē Būs Jāņu lustes kopā ar Lēdurgas folkloras kopu "Putni", sarunas ar zāļu sievu Zeltīti Kavieri, vainagu pīšanas darbnīca ar meistarīgo pinēju Margitu Porieti un līgošana kopā ar Brīvdabas muzeja saimi. Savukārt muzeja lauku ekspozīcijā Rucavā Papes "Vītolniekos" plaša autentiska Jāņu ielīgošana kopā ar Rucavas sievām būs 22. jūnijā no pulksten 17 līdz saullēktam 04.30.

18. jūnijā Brīvdabas muzejā pulksten 12 uz Jāņu lustēm aicinās Lēdurgas folkloras kopa "Putni", būs līgošana, sadziedāšanās, sadancošanās. Pulksten 13 no zāļu sievas Zeltītes Kavieres būs iespēja uzzināt par ārstniecības augiem saulgriežu laikā, bet vainagu pinēja Margarita Poriete ierādīs dažādus ziedu un ozollapu vainagu pīšanas veidus. No pulksten 14 gaidāmi stāsti par Jāņu paražām, ticējumiem un sadziedāšanās kopā ar Brīvdabas muzeja saimi.

Foto: Publicitātes foto

22. jūnijā no pulksten 17 muzeja lauku ekspozīcijā Rucavā Papes "Vītolniekos" būs plaša Jāņu ielīgošana ar Rucavas sievām. Pasākums sāksies ar zāļu lasīšanu, vainagu pīšanu un svinību vietas pušķošanu. Pulksten 19 notiks "Vītolnieku" mazā ceļveža prezentācija. Tai sekos Jāņu tēva un Jāņu mātes apdziedāšana, cienāšana ar sieru un alu. Pulksten 21 visi tiks aicināti doties uz jūras krastu, lai gatavotos saulrietam un ar dziesmām pavadītu sauli. Tam sekos lāpu gājiens atpakaļ uz "Vītolnieku" sētu. Pulksten 23 - ugunskurs un zaļumballe "Vītolnieku" sētā. No pulksten 04 saules sagaidīšana un sveikšana.

Piedalās: Rucavas Etnografiskais ansamblis, folkloras kopa "Vēlava", Krotes folkloras kopa, kapela "Paurupīte", Rucavas pamatskolas folkloras kopa "Ķocītis", Rucavas muzikanti.

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs ir viens no senākajiem un plašākajiem brīvdabas muzejiem Eiropā. Tā platība ir 87 hektāri un tajā izvietotas 114 senceltnes no visiem Latvijas novadiem. Muzejā notiek krājumu komplektēšanas un glabāšanas, izglītojošais, pētnieciskais un restaurācijas darbs.

2024. gadā muzejs svinēs savu simtgadi. Muzejam ir arī divas lauku ekspozīcijas to dabiskajā atrašanās vietā – muzejs "Vēveri" Vecpiebalgas pagastā un zvejnieku sēta "Vītolnieki" jūras krastā Rucavas pagastā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!