Foto: Publicitātes foto

Ar iedvesmas lekciju - meistarklasi Rīgas Latviešu biedrības nama Līgo zālē 2023. gada 15. jūnijā viesosies leģendārā dejotāja Vija Vētra, kura šogad nosvinējusi 100. dzimšanas dienu.

Savukārt otrdien, 20. jūnijā Lielajā zālē notiks godināšanas koncerts "Vijai Vētrai – 100" ar mākslinieces, deju grupu "Rituāls" un "Dzirnas" priekšnesumiem. Jubilejas pasākumā gaidāms komponista Artūra Maskata skaņdarba "Ievainotais gājputns" pirmatskaņojums Vestarda Šimkus izpildījumā.

Ceturtdien, 15. jūnijā, Rīgas Latviešu biedrības nama Līgo zālē klātienē varēs satikt un iztaujāt leģendāro mākslinieci. Kā norāda pasākuma rīkotāji, tradicionāli Vijas Vētras meistarklases kļūst par iedvesmas lekcijām, kurās deju, kustību un mīmikas apguve mijas ar dzīvesziņas un pieredzes stāstiem.

Rakstniece Nora Ikstena par Viju Vētru saka: "Viņa ir atnākusi mums sniegt neredzamo lotosa ziedu, ar savu trauslo ķermeni viņa ir kā dzīva, dejojoša liecība - mēs esam kas vairāk par savu fizisko miesu. Un Vija ir izredzēta - ne jau katram Dievs dod šo iespēju - izdejot gadsimtu. Vijas Vētras gadsimts ir mūsu planētas Zemes gadsimts. Mūsu Latvijas gadsimts. Viņa ir vija cauri caur laikmeta vētrām."

"Katrs, kurš saticis Viju Vētru klātienē, sajūt viņas personības starojumu, spēku, radošo garu un viedo sirsnību. Par to varam pārliecināties, vērojot arī šī brīža mēģinājumu procesu, kurā ar neizsīkstošu enerģiju un rūpību noris gatavošanās lielajam notikumam – koncertam "Vijai Vētrai – 100"," raksta jubilejas koncerta rīkotāji.

Vasaras saulgriežu priekšvakarā, 2023. gada 20. jūnijā, Rīgas Latviešu Biedrības nama Lielajā zālē Vija Vētra aicina uz Latvijas kultūras vēsturē nebijušu notikumu. Jubilārei veltīto komponista Artūra Maskata kompozīciju "Ievainotais gājputns" Vija izdejos kopā ar deju grupu "Rituāls". Pie klavierēm būs pianists Vestards Šimkus, kura atskaņojumā varēs dzirdēt vairākus skaņdarbus. Koncerta programmā būs gan par zelta fondu kļuvušās horeogrāfijas, gan jauna deja. Vēsturiski foto, video, starp tiem Austrālijas televīzijas 1966. gada raidījuma ar Vijas priekšnesuma ieraksts, kura fragmentus Latvijā demonstrēs pirmo reizi, ļaus ieraudzīt Vijas Vētras neatkārtojamo kustību plastiku laiku lokos. Vakaru vadīs aktrise Raimonda Vazdika.

Vija Vētra dzimusi 1923. gada 6. februārī, Rīgā. Vīnē studējusi horeogrāfiju. Kopā ar daudziem latviešiem aizceļojusi uz Austrāliju, kur dzīvojusi sešpadsmit gadu, kuru laikā ir notikusi liktenīgā saskaršanās ar indiešu deju tradīcijām. 1962. gadā Vija Vētra atgriezusies Eiropā, kur dejojusi un pasniegusi dejotprasmi. Kopš 1964. gada Vija Vētra dzīvo Ņujorkā, mākslinieku namā Manhetenā. Koncertējusi Austrālijā, Amerikā, Indijā. Eiropā dejojusi Afejas templī Eginas salā Grieķijā, kā arī Lielbritānijas karalienei Elizabetei II Londonā. Par mākslinieci uzrakstītas vairākas grāmatas un uzņemtas dokumentālās filmas.

Biļešu iegāde uz pasākumiem "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!