Foto: LETA

Svētdien, 30. jūlijā Žaņa Lipkes memoriāls aicina uz muzeja desmitgades svinībām, "Delfi" informē muzeja direktore Lolita Tomsone.

Žanis un Johanna Lipke lielāko daļu sava garā mūža nodzīvoja Ķīpsalā. Kara laikā abi kopā viņi izglābuši vairāk nekā pusi simta ebreju. 2013. gada 30. jūlijā Ķīpsalā, Latvijas un Izraēlas prezidentiem klātesot, tika atklāts Žaņa Lipkes memoriāls, kurš tapis pateicoties bijušā Latvijas premjerministra Mara Gaiļa nemitīgajiem pūliņiem un pārliecībai.

“Es skaidri sapratu, ka Lipkes ir pelnījušas savu muzeju, tāpēc aicināju muzeju veidot talantīgākos cilvēkus. Gribēju, lai tas izskan pasaulē, ka Latvijā ir bijuši arī drosmīgi un nesavtīgi ebreju glābēji,” saka Māris Gailis.

2013. gadā, muzeja atklāšanā Izraēlas prezidents Šimons Peress sacīja: “Es nedomāju, ka kādreiz citur pasaulē būtu redzējis jebko līdzīgu šim muzejam. Tas ir ticības pilns, atšķirīgs, dziļš, saviļņojošs. Tas ir tādēļ, ka pats stāsts ir unikāls, drosmīgs un saviļņojošs. Un tāds ir arī Žanis Lipke. Es neesmu drošs, ka lielākā cilvēku daļa ir svēti, bet es esmu pārliecināts, ka ir neliela daļa, kuri ir drosmīgi, labi, taisnīgi. Un es ticu, ka šī nelielā daļa glābj mūsu dzīvības.”

Muzeja arhitektūru veidoja Zaiga Gaile, tā koncepciju radīja LMA pasniedzējs un režisors Viktors Jansons un režisors Reinis Suhanovs, skaņas partitūru rakstīja Jēkabs Nīmanis un tas bija spraigs un sarežģīts kopdarbs.

30. jūlijā, plkst. 17.30 muzeja pētniece Maija Meiere-Oša piedāvās stāstu par Lipkes ģimeni un tās palīgiem, būs iespējams apskatīt Kārļa Jankoviča dienasgrāmatu, kurā tas detalizēti aprakstījis ebreju glābšanas drosmes darbu, slēpņu veidošanu un viltības, kādas nācās izmantot, lai bēgļus nogādātu drošībā.

Plkst. 19.00 notiks latviešu grupas “Juuk” koncerts. Grupā apvienojušies profesionāli Latvijas alternatīvās, roka, folka un džeza scēnas mūziķi – komponists, dziesminieks, ģitārists Edgars Šubrovskis, komponiste, dziedātāja, flautiste Sniedze Prauliņa, komponists, multiinstrumentālists Oskars Jansons, vijolniece Rasa Pole, ģitārists Ričards Dauksts un bundzinieks Kalvis Sležis-Zaļkalns.

Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!