Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI
Ja valdība nolemtu piešķirt 847 000 eiro neatliekamo darbu veikšanai "Stūra mājā", VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) tos varētu sākt uzreiz, jo ir pieejami jau gatavi projekti, norādīja Okupācijas muzeja vadītāja Solvita Vība.

Jau vēstīts, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta konstatētā bīstamība Tetera namā jānovērš līdz 2024. gada 7. maijam. Bīstamība saistīta ar automātisko ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēmu.

Pēc Okupācijas muzeja vadītājas paustā, iespējams, neatliekamos darbus "Stūra mājā" varētu arī līdz nākamā gada 7. maijam nepabeigt, tomēr darbi būtu uzsākti un muzejs darbu Tetera namā varētu turpināt.

"Sistēma ir jāsakārto visā ēkā, taču tas neskar muzeja nomātos apjomus. Darbi varētu noritēt paralēli remontam. Patlaban būtu svarīgi, lai finansējuma piešķīrums būtu, VNĪ varētu rīkoties un arī uzraugošās institūcijas redzētu, ka neatliekamo darbu problēma ar finansējuma piešķīrumu ir atrisināta," sacīja Vība.

Okupācijas muzeja vadītāja piektdien, 20. oktobrī, tikās ar Kultūras ministrijas pārstāvjiem. Vība norādīja, ka abas puses situāciju saprot vienādi – jāpanāk minimālā, neatliekamā finansējuma piesaistīšana, lai muzejs nebūtu jāslēdz nākamā gada 7. maijā.

"Diez vai vēl vienu reizi mēs pagarinājumu varētu dabūt. Mēs esam lūguši termiņu atlikt, pieļaujot, ka remontdarbus šogad varētu sākt un varētu pielāgot ugunsdzēšanas sistēmu pārējā ēkas daļā, jo muzeja nomātajās telpās šāda sistēma jau ir," pauda Okupācijas muzeja vadītāja, piebilstot, ka pušu starpā valda izpratne, ka nepieciešams īstenot minimālo programmu, jo patlaban nebūs finansējuma, lai veiktu ēkā citus remontus un domāt, kā Teteru namu izmantot tālāk.

Vība atzīmēja, ka, ja varētu īstenot minimālo programmu un veikt neatliekamos darbus, tad pēcāk varētu domāt, kādi ir ilgtermiņa plāni saistībā ar "Stūra mājas" izmantošanu, ja ēka paliek valsts īpašumā. Okupācijas muzeja vadītāja uzsvēra, ka 847 000 eiro būtu vienreizējs piešķīrums, lai muzeja darbību ēkā nevajadzētu pārtraukt.

"Šis finansējums neatrisina būtiskos jautājumus par ēkas tālāko rekonstrukciju, remontu un piepildījumu ar saturu. Ja šis finansējums netiek piešķirts, ēkā nepaliek neviens nomnieks un muzejs nevar piedāvāt savu ekspozīciju apmeklētājiem. 847 000 eiro nav paredzēti ilgtermiņa risinājumiem," uzsvēra Okupācijas muzeja vadītāja.

Viņas ieskatā, šo finansējumu varētu piešķirt no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Tālāk jau būtu jābūt diskusijām, vai to pieprasīt no Kultūras ministrijas budžeta, vai arī tas ir atsevišķs likums ar noteiktiem piešķīrumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!