Foto: Gatis Rozenfelds/Prezidenta kanceleja

Kultūras ministre Agnese Logina ("Progresīvie") sola iestāties par Dziesmu svētkos iesaistīto – kolektīvu vadītāju, profesionālo mūziķu un diriģentu – atalgojums, vietnē "X" pauž ministre.

Jau vēstīts, ka pēc Loginai nomainot Nauri Puntuli (NA) kultūras ministra krēslā, saasinājās vairāku kultūras darbinieku atalgojuma jautājums. Ar atklātām vēstulēm ministrijā vērsās gan Latvijas Mūzikas padome, gan Diriģentu asociācija. Neapmierinātību ar atalgojuma kāpumu pauduši arī citi kultūras nozares pārstāvji.

Logina norāda, ka Vispārējie latviešu Dziesmu un Deju svētki ir viena no vissvarīgākajām kultūras tradīcijām un ir nepieņemami, ka mākslinieki un kolektīvu vadītāji, kas ar šo tradīciju uztur mūsu spēku, identitāti un valstiskumu, netiek pienācīgi atalgoti.

"Es vēlos dot skaidru vēstījumu – es iestāšos par šī atalgojuma palielināšanu un šo svētku aizsargāšanu," "X" pauž ministre.

Lai šo mērķi sasniegtu, svētku veidotājiem, dalībniekiem un politiķiem ir jāstrādā kopā pie visu likumdevēju atbalsta panākšanas, pauž Logina.

Tāpat viņa plāno strādāt pie kolektīvu vadītāju, profesionālo mūziķu un diriģentu atalgojuma palielināšanas, lai aug koru un mākslinieku skaits un tradīcija tiek nodota no paaudzes paaudzē.

"Lai gan Kultūras ministriju vadu pusotru mēnesi, atalgojuma jautājumi, it īpaši Dziesmu un Deju svētkiem, ir uz mana galda no pirmās darba dienas. Un no pirmās dienas redzu, ka atbalsts sagatavošanās darbiem līdz šim ir kritiski iztrūcis. Es strādāšu, lai to mainītu," sola ministre.

Šodien, piedaloties XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku izvērtēšanas konferencē "Tradīcija. Līdzdarbība. Turpinājums", diriģents un koru nozares pārstāvis Mārtiņš Klišāns vērsās pie Agneses Loginas ar jautājumu par to, vai Kultūras ministrija nākamā gada valsts budžetā kā prioritāti ir iekļāvusi Dziesmu svētku kolektīvu vadītāju atalgojumu palielināšanu. "Rīt ir darba grupas tikšanās, kur mēs par šo turpinām runāt," teica Logina. Uz jautājumu "Vai jūs mūs aizstāvēsiet?" Logina atbildēja: "Mēs pie tā strādāsim." Kultūras ministres atbildes radīja zāles sašutumu, un klātesošie izpildīja fragmentu no komponista Jāzepa Vītola dziesmas "Gaismas pils".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!