Foto: Kadrs no video
Rojas Jūras zvejniecības muzejam šogad aprit 55, bet tas nevis rīko svinības, bet par prieku sev un citiem rada divas jaunas ekspozīcijas. Viena stāsta par padomju okupācijas laikiem, bet otra aizved vēl tālāk burinieku būves laikmetā.

Padomju laikos Roja bija slavena ar bagāto zvejnieku kolhozu "Banga". Taču jaunākajā ekspozīcijā šī gada jubilārs – Rojas Jūras zvejniecības muzejs – vēlas parādīt ne tikai kolhoza varenību, bet arī padomju okupācijas noziedzīgās darbības. "Proti, par deportācijām, par bēgļu laivām, kas no šīs piekrastes devās uz Zviedriju. Un arī par kuģa "Saules" traģēdiju," saka Inese Indriksone, Rojas Jūras zvejniecības muzeja vadītāja.

Tā bija noslēpumiem apvīta traģēdija, kurā, zvejas kuģim nogrimstot, bojā gāja trīs cilvēki. Izglābās vien kapteinis, kuru vēlāk tiesāja. Jaunā ekspozīcija arī atgādina par to, ka padomju laikā Roja bija aizliegtā zona ar robežsardzes kontrolpunktu. Un plānos var redzēt, cik Roja bija savulaik plānota varena, bet sen senos laikos tā bija vienkārši neliels ciemats. Indriksone: "Te ir jāiejūtas arheologa ādā un jāatrok. Tad parādās senā Roja ar dažām zvejnieku mājiņām, ar baznīcu. Šis mazais, mazapdzīvotais zvejnieku ciemats."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!