Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI
Lāčplēša dienā, 11. novembrī, svinam Latvijas armijas uzvaru pār Pāvela Bermonta vadīto karaspēku 1919. gadā un pieminam varoņus, kas cīnījās par Latvijas neatkarību. Dažādi svētku un atceres pasākumi notiek visā Latvijā.

"Delfi" piedāvā pasākumu izlasi – tie bagātinās Lāčplēša dienas noskaņu un palīdzēs izzināt vairāk nekā 100 gadu senu notikumu vēsturi. Atgādinām, ka 11. novembrī galvaspilsētas centrā un apkaimēs gaidāma plaša bezmaksas pasākumu programma, spēkā būs arī satiksmes ierobežojumi.

Foto: Publicitātes foto. Piemiņas brīdis Sudrabkalniņā Rīgā.

Kantāte "Dievs, Tava zeme deg!" Rīgā un Cēsīs


11. novembrī plkst. 17.00 Vecajā Svētās Ģertrūdes evaņģēliski luteriskajā baznīcā Rīgā un 12. novembrī plkst. 17.00 Cēsu Sv. Jāņa evaņģēliski luteriskajā baznīcā Cēsīs klausītājiem būs iespēja izdzīvot un piedzīvot Lūcijas Garūtas un Andreja Eglīša vēsturiskās kantātes "Dievs, Tava zeme deg!", kā arī Jēkaba Jančevska, Pētera Vaska un Pētera Plakida daiļrades atskaņojumu, portālu "Delfi" informē Emīla Dārziņa jauktā kora direktore Ieva Briede.

Atzīmējot Lāčplēša dienu, ar koncertiem tiks godināti Latvijas brīvības cīņās kritušie varoņi. Koncertos piedalīsies ērģelniece Jolanta Barinska, solisti Eduards Vācietis un Mārtiņš Zvīgulis, teicēja Zane Jančevska, Rīgas Praktiskās Estētikas jauktais koris "Anima Mea", Emīla Dārziņa jauktais koris, Cēsu kultūras centra jauktais koris "Vidzeme", Ogres skolotāju kamerkoris un šo koru diriģenti Ivars Krauze, Jēkabs Jančevskis, Rihards Lapiņš un Jēkabs Kalniņš.

Rīgas koncerts Vecajā Svētās Ģertrūdes evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks turpat, kur noticis arī kantātes "Dievs, Tava zeme deg!" vēsturiskais pirmatskaņojums 1944. gada 15. martā.

Voldemāra Johansona instalācija "Svārstīgās parādības" Valmiermuižā


11. novembrī, plkst. 20.00 Valmiermuižas parkā tiks atklāta gaismas instalācija "Svārstīgās parādības", kas izceļ nacionāli nozīmīgus stāstus un līdz 20. novembrim būs skatāma ik dienu, no plkst. 17.00 līdz plkst. 21.00, informē Valmiermuižas kultūras biedrības vadītāja Sabīne Vandāna. Gaismas instalācijas paņēmienu izzināšana ir mākslinieka Voldemāra Johansona laikā izvērsts projekts, taču Valmiermuižas parkā radītais saturs skatītājiem tiks atklāts pirmoreiz.

Foto: Publicitātes foto

Valmiermuiža ir pirmās latviešu garīgās atmodas šūpulis – jau 18. gadsimta sākumā ar hernhūtiešu parādīšanos te pievērsās izglītībai, sadarbībai un sabiedriskajām aktivitātēm. Te meklējams latviešu, tieši skolotāju, izglītošanās sākums.

Svētku programma Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā Rīgā


Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) aicina interesentus apmeklēt muzeja ekspozīcijas un izstādes, kā arī svinīgā un izzinošā gaisotnē īpaši atzīmēt Lāčplēša dienu. 11. novembrī no plkst. 11.00 līdz plkst. 18.00 muzejā skatāma Lāčplēša Kara ordeņa pilna komplekta izstāde, kā arī Latvijas vēstures ekspozīcija, izstāde "Satversme 100+" un "Vainagošanās. Arheoloģiskie, etnogrāfiskie un laikmetīgie vainagi Latvijas kultūrā".

Plkst. 11.00, 13.00, 15.00 un 17.00 notiks stāstījums par Lāčplēša Kara ordeni un tā kavalieriem. Plkst. 14.00 paredzēta vēsturnieka Toma Ķikuta vadīta ekskursija LNVM ekspozīcijā "Latvijas valsts dibināšana. Neatkarības karš". Plkst. 16.00 notiks LNVM numismātes Andas Ozoliņas lekcija "Lāčplēša Kara ordeņa tapšanas vēsture", kurai varēs sekot līdzi arī tiešsaistē muzeja "Facebook" lapā. Ieeja muzejā – bez maksas.

Latvijas Nacionālā arhīva izstāde "Ir Latvija. Ir Latvija brīva" Liepājā


No 11. novembra līdz 15. decembrim Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" mākslas telpā "Civita Nova" būs skatāma Latvijas Nacionālā arhīva izstāde "Ir Latvija. Ir Latvija brīva", kas atspoguļo Latvijas valsts vēstures nozīmīgākos notikumus un personības 20. gadsimta sarežģītās vēstures kontekstā, portālu "Delfi" informē koncertzāles pārstāvji. Lasīt vairāk.

Zemessardzes orķestra un solistu koncerts "Brīvības skaņas" Rīgā


11. novembrī, plkst. 18.00 koncertzālē "Lielā ģilde", Rīgā, Zemessardzes orķestris ar solistiem diriģenta majora Anda Kareļa vadībā aicina uz krāšņu Lāčplēša dienas koncertu "Brīvības skaņas", godinot Latvijas Neatkarības kara varoņus un svinot nozīmīgas uzvaras Latvijas vēsturē, portālu "Delfi" informē koncerta rīkotāji. Turpinot Zemessardzes orķestra tradīcijas, ieeja koncertā ir bez maksas.

Koncerta mākslinieki aicina dalīties sajūtās un kopā izdziedāt dziesmas, kas stāsta par Latvijas brīvību, cīņām un uzvarām, kuras izcīnītas kopīgiem spēkiem. Skanēs "Dzimtā valoda", "Zābaku dziesma", "Taisnība", "Atgriešanās", "Mūsu mīlestība", "Skaista mana brāļa sēta", "Karogs" un daudzas citas labi zināmas dziesmas, kas atkal ļaus sajust vienotību un gara spēku tautai un valstij nozīmīgos brīžos. Lasīt vairāk.

Viļa Rīdzenieka fotogrāfija Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā


Valsts svētku laikā, no 8. līdz 19. novembrim, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā eksponēta unikālā vēstures relikvija – Viļa Rīdzenieka lielformāta kolorētā fotogrāfija "Latvijas valsts pasludināšana 1918. gada 18. novembrī", savukārt, uz tematiskajām ekskursijām "Latvijas valsts sākums – laiks, cilvēki un notikumi" muzejs aicina 11., 12., 15., 16., 17., 18., 19. novembrī pulksten 12.00 un 15.00, portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji. Lasīt vairāk.

Foto: Publicitātes foto

Pasākums "Rīgas sardzē. Uzvaras parka nosaukumam – 100" Rīgā


Lāčplēša dienā plkst. 17.00 Bāriņu ielā, atceroties un godinot Latvijas brīvības cīnītājus, sāksies pasākums "Rīgas sardzē. Uzvaras parka nosaukumam – 100". Pasākuma rīkotāji norāda uz to, ka Uzvaras parks savu nosaukumu ieguva 1923. gadā – par godu uzvarai pār Bermonta karaspēku, atbrīvojot Rīgu. Koncertā uzstāsies "RaxtuRaxti", hip-hopa mākslinieks Fiņķis un "Skyforger".

Orķestris "Rīga" un Platons Buravickis koncertā "Rudens dziesma Latvijai" Rīgā


Uz Lāčplēša dienai veltītu koncertu "Rudens dziesma Latvijai" 11. novembrī plkst. 18.00 Rīgas Domā aicina Orķestris "Rīga". Kā "Delfi" informē pasākuma rīkotāji, koncertā skanēs latviešu komponistu daiļrade un pirmatskaņojumu piedzīvos Platona Buravicka jaundarbs "Patiesība un šķitums". Ieeja koncertā ar bezmaksas ielūgumiem, kas no sestdienas, 4. novembra būs pieejami Rīgas Doma un "Biļešu paradīzes" kasēs, kā arī interneta vietnē.

Lolita Ritmanis, Vilnis Šmīdbergs, Jānis Ivanovs, Platons Buravickis – šie ir latviešu mūzikas skaņraži, kuru mūzika skanēs Orķestra "Rīga" Lāčplēša dienai veltītā koncertā. Orķestra pūšaminstrumentu skaņa savīsies ar Rīgas kamerkora "Ave Sol" un Latvijas Kultūras akadēmijas jauktā kora "Sōla" dziedātāju balsīm plašajā Rīgas Doma akustikā. Koncerta īpašais notikums būs Platona Buravicka jaundarbs "Patiesība un šķitums", kura pirmreizējā lasījumā diriģenta Valda Butāna vadībā piedalīsies Orķestris "Rīga" un solists – tenors Armands Siliņš-Bergmanis.

Foto: Jānis Porietis

Platona Buravicka jaundarbs "Patiesība un šķitums" sacerēts orķestrim, tenora vokālam un stereofoniskai elektronikai. Skaņdarba tekstuālais risinājums ir kompilācija no latviešu filozofu darbiem – no Teodora Celma (1983–1989) grāmatas "Patiesība un Šķitums" un Roberta Mūka (1923–2006) esejas "Rietumu romantisms un austrumi". Komponists oriģināli šajā mūzikā iecerējis solista Armanda Siliņa-Bergmaņa klātbūtni, kurš ilgus gadus pārstāvējis latviešu baritonu saimi, taču šajā skaņdarbā solo ar nolūku rakstīts tenora vokālam, ņemot vērā Siliņa-Bergmaņa balss tipa maiņu. Šis būs pirmais Armanda Siliņa-Bergmaņa tenora solo izpildījums salīdzinoši lielas formas skaņdarbā.

Lāpu gājiens un atceres pasākumi Jūrmalā


Pieminot brīvības cīnītājus, Jūrmalā Lāčplēša dienā notiks svētbrīdis Slokas baznīcā un norises kritušo karavīru piemiņas vietās, norisināsies arī lāpu gājiens.

Plkst. 16.00 Slokas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā Raiņa ielā 4 notiks svētbrīdis Slokas baznīcā un ziedu nolikšana pie piemiņas plāksnes. Pasākumā piedalīsies dziesminieks Kārlis Kazāks un bērnu muzikālā apvienība Daces Brikmanes un Signes Bērziņas vadībā.

Plkst. 17.30 jūrmalnieki – skolu jaunieši, zemessargi, jaunsargi un pilsētas iedzīvotāji – godinās tautas varoņus, dodoties lāpu gājienā. Lāpu gājiens virzīsies pa Raiņa ielu, Kapteiņa Zolta ielu, Kaugurciema ielu līdz piemineklim kapteinim Paulim Zoltam un studentu rotas karavīriem Kaugurciemā.

Foto: Artis Veigurs

No plkst. 18.00 līdz plkst. 19.30 jūrmalnieki aicināti nolikt ziedus, iedegt svecītes un pieminēt par Latviju kritušos varoņus pie pieminekļa kapteinim Zoltam un studentu rotas karavīriem. Atceres pasākumā izskanēs muzikāla programma "Pieskāriens Latvijai", kurā piedalīsies Jūrmalas teātra aktieris Ģirts Alsters ar domubiedriem, Jūrmalas Bērnu un jauniešu teātra dalībnieki un Jūrmalas skolēni. Degs piemiņas ugunskurs, būs karsta tēja.

Piemiņas brīdis Sudrabkalniņā Rīgā


11. novembrī plkst. 12.00 Sudrabkalniņā, Slokas ielas un Kurzemes prospekta krustojumā Rīgā, notiks Lāčplēša dienas piemiņas brīdis. Sudrabkalniņš ir vēsturiska vieta, kur 1919. gada novembrī (pirms 104 gadiem) notika vissīvākā kauja starp Latvijas armijas un skaitliski lielāko Bermonta armijas spēkiem.

Pasākumā piedalās Rīgas 6. vidusskolas skolēnu pūtēju orķestris diriģenta Haralda Bārzdiņa vadībā, vīru kopa "Vilki", Studentu kājinieku bataljona zemessargi, Kurzemes rajona Politiski represēto klubs un aktieris Mārtiņš Brūveris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!