Foto: Arhīva foto
Džons Bonafede apgalvo, ka 2010. gadā, kad viņš kails piedalījies slavenās serbu mākslinieces Marinas Abramovičas (Marina Abramović, 1946) izstādē/performancē, viņu septiņas reizes aptaustīja intīmās vietās, raksta britu medijs "The Guardian". Bonafede uzskata, ka Ņujorkas Modernās mākslas muzejs nebija parūpējies par to, lai šādi atgadījumi nebūtu iespējami.

Marinas Abramovičas darbs "Imponderabilia", kura norises laikā Bonafede piedzīvojis uzbrukumus, pirmo reizi izrādīts vēl 1977. gadā. Darbu veido divi kaili izpildītāji, kuriem vairāk nekā stundu vajag stāvēt aci pret aci durvju ailē, 45 cm attālumā vienam no otra, tikmēr skatītāji var starp viņiem izspraukties, kustoties pa izstādes/mākslas performanču norises vietu.

Kā norādīts Ņujorkas Modernās mākslas muzeja mājaslapā, Marinas Abramovičas darbu retrospekcija "The Artist Is Present" muzejā īstenota 2010. gadā, no 14. marta līdz 31. maijam. "The New York Times" raksta, ka tas bija "viens no svarīgākajiem, muzeju definējošajiem pasākumiem jaunāko laiku vēsturē."

Džons Bonafede norāda uz to, ka, piedaloties darbā "Imponderabilia", viņš sešu nedēļu laikā piedzīvojis piecu dažādu apmeklētāju seksuālos uzbrukumus. Viņš atzīst, ka tos vienmēr veikuši vecāki vīrieši.

Džons Bonafede apgalvo, ka nav ziņojis par pirmo atgadījumu šoka dēļ, bet par turpmākajiem uzbrukumiem esot bijusi informēta gan muzeja apsardze, gan izstādes rīkotāji. Tiesas prasībā teikts, ka muzejam bija faktiskas zināšanas par notiekošo seksuālo vardarbību un netika veikti "korektīvi pasākumi, lai novērstu uzbrukumu atkārtošanos."

"The Guardian" raksta, ka Džons Bonafede savā prasībā pret muzeju nav norādījis precīzu atlīdzības apmēru.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!