Foto: Ansis Īvāns/DELFI
Pieminot cilvēku glābēja Žaņa Lipkes 124 gadu dzimšanas dienu, 1. februārī Lipkes memoriālā Ķīpsalā ar daudzveidīgu programmu turpināsies pasākumu cikls "Kas ir drosme?" un būs skatāms mākslinieka Daniila Vjatkina lielformāta sienas gleznojums "Ceturtais stāvs, viena pati izeja". Tāpat tiks pasniegta goda zīme "Sudraba pagale".

1. februāra svētku programmā pulksten 17 būs Lipkes dzimšanas dienai veltīta ekskursija "Ko varēju, tos glābu, es neskaitīju", pulksten 18 saruna ar biedrības "Teodors" projektu vadītāju Baibu Baikovsku par servisa suņu lomu un nozīmi cilvēku ar invaliditāti ikdienā.

Vakars turpināsies pulksten 19 ar Žaņa Lipkes memoriāla pētnieces Maijas Meieres-Ošas stāstījums par ārstu Jēkabu Oskaru un Bernhardu Oskaru Presiem, un viņu glābējiem – Krūmiņu ģimeni un Žaņa Lipkes memoriāla iedibinātās goda zīmes "Sudraba pagale" saņēmēju izziņošanu.

Ar šo apbalvojumu muzeja pārstāvji jau devīto gadu godina un piemin cilvēkus, kas nacistu okupētajā Latvijā riskēja ar savām dzīvībām, lai glābtu nāvei nolemtos, kā arī personas, kas veikušas ievērojamu ieguldījumu holokausta izpētē, upuru piemiņā un atmiņas uzturēšanā. Par balvas nominantiem stāstīs pētniece, filoloģijas doktore Svetlana Pogodina.

Paralēli norisēm iekštelpās memoriāla pārstāvji aicina aplūkot mākslinieka un grafiskā dizainera Daniila Vjatkina jaunradīto, Presu glābšanas stāstam veltīto mākslas darbu "Ceturtais stāvs, viena pati izeja" – tas no 1. februāra līdz martam būs skatāms muzeja ārtelpā.

Visi Lipkes dzimšanas dienas pasākumi ir bez maksas, portālu "Delfi" informē muzeja vadītāja Lolita Tomsone.

Žanis (īstajā vārdā Jānis) Lipke piedzima 1900. gada 1. februārī Jelgavā, vēlāk pārcēlās uz Rīgu. Pateicoties Žaņa drosmei, no nāves draudiem holokausta laikā tika izglābti vismaz 50 Rīgas geto un koncentrācijas nometnēs ieslodzītie ebreji. Šodien Žaņa Lipkes un citu Latvijas ebreju glābēju drosmes darbs var tikt uzlūkots kā pilsoniski atbildīgas sabiedrības piemērs, tādēļ pasākumu cikla "Kas ir drosme?" ietvarā Žaņa Lipkes memoriāls aicina uz ekspertu lekcijām un sarunām par to, kas ir pilsoniski atbildīga rīcība ārkārtas apstākļos un ikdienā, uz sarunām par to, kas ir drosme.
Par Žani Lipki un viņa ģimeni uzņemta filma "Tēvs Nakts" (2018, rež. Dāvis Sīmanis), kā arī tapusi Ineses Zanderes grāmatu "Puika ar suni" sērija.

Sienas gleznojumu un pasākumu cikls "Kas ir drosme?" Žaņa Lipkes memoriālā aizsākās 2023. gada novembrī un turpināsies līdz 2024. gada jūnijam, izceļot tādus zīmīgus datumus kā Rumbulas slaktiņa atceres diena 30. novembrī, Žaņa Lipkes dzimšanas diena 1. februārī, Eiropas "Taisnais starp tautām" piemiņas diena 6. martā un Žaņa un Johannas Lipkes jaunākā dēla Zigfrīda dzimšanas diena 29. jūnijā.

Lai pietuvotos Žaņa Lipkes memoriāla izglītības centra Drosmes māja projekta uzstādītajam mērķim – kļūt par jaunās pilsoniskās sabiedrības atbalsta punktu vēstures izzināšanai un drosmīgu, pasauli pārveidojošu ideju realizēšanai, – Drosmes dārzā iepretim memoriālam radošā kopradē ar mākslinieku Daniilu Vjatkinu taps četri lielformāta sienas ggleznojumi – četri cilvēku glābšanas stāsti. Muzeja ārtelpā un iekštelpās tiks rīkotas izglītojošas aktivitātes, kas skaidros pilsoniskās atbildības un drosmes jēdzienu ar praktisku piemēru palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!