Foto: Vida Press. Fransuāza Hārdija 1964. gadā

80 gadu vecumā mūžībā devusies franču popmāksliniece, aktrise un vairāku modes mākslinieku mūza Fransuāza Ardī (Françoise Hardy).

Kā vēsta ārvalstu mediji, dziedātāja daudzus mūža gadus pavadīja, cīnoties ar limfātisko vēzi.

Par franču mūzikas zvaigznes nāvi publiski paziņojis viņas dēls, mūziķis Tomā Dutrons (Thomas Dutronc), kurš publicējis "Instagram" bērnības foto kopā ar māti un ierakstīis "Maman est partie" jeb "Mamma ir prom".

Ardī ar limfātiskās sistēmas vēzi cīnījās jau kopš 2004. gada. 2015. gadā māksliniecei tika izraisīta mākslīgā koma, bet viņas stāvoklis pakāpeniski pasliktinājās. Kopš tā laika Ardī bija aizvien lielākas problēmas gan sarunāties, gan elpot, gan arī norīt pārtiku. 2021. gadā viņa uzsāka cīņu par tiesībām uz eitanāziju, paužot, ka Francija ir "necilvēcīga", neatļaujot veikt šo procedūru.

Fransuāza Ardī pasaulē nāca 1944. gadā, laikā, kad Parīzi bija okupējusi nacistiskā Vācija. 16 gadu vecumā viņa dāvanā saņēma savu pirmo ģitāru un sāka rakstīt pati savas dziesmas, kā arī uzstāties.

1961. gadā jaunā mūziķe noslēdza līgumu ar ierakstu izdevniecību "Disques Vogue", uzsākot savu slavas gājienu un kļūstot par vienu no 20. gadsimta nozīmīgākajām franču popmāksliniecēm un 60. gados populārā "yé-yé" stila romantisko balsi.

1963. gadā Ardī pārstāvēja Monako Eirovīzijas dziesmu konkursā un finālā bija piektajā vietā,

Līdzās dziesmām dzimtajā valodā, viņa ierakstīja arī hitus angliski, vāciski un itāliski, gūstot popularitāti visā Rietumeiropā.

Ardī 60. gados kļuva ne tikai par franču mūzikas, bet arī franču stila ikonu, definējot tā saucamo 20. gadsimta "french cool" stilu. Viņa bija dizaineru Īva Senlorāna un Pako Rabanes mūza, kā arī modele tādiem fotogrāfiem kā Ričards Avedons, Deivids Beilijs, Viljams Kleins un citiem.

Ardī pielūdza arī tobrīd uzlecošās rokzvaigznes – Miks Džegers un citi grupas "The Roling Stones" dalībnieki, Deivids Bovijs, arī Bobs Dilans, kurš dziedātājai un modelei pat veltīja dzejoli.

Ardī filmējusies arī pie Žana Lika Godāra, Rože Vadima, Džona Frankenheimera un citiem.

70. gados aktrise pievērsās ģimenes dzīvei un dēla Tomā audzināšanai, bet pie mūzikas atgriezās 70. gadu izskaņā un vēlāk ar atsevišķiem albumiem 80. un 90. gados. Ardī pēdējais albums "Personne D’Autre" iznāca 2018. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!