Foto: LETA

Mūžībā devies aktieris Jānis Kubilis, informēja Latvijas Nacionālais teātris.

Kubilis dzimis 1923. gadā Neretā. Aktieris mācījās meistarību pie saviem galvenajiem pedagogiem Veras Baļunas un Alfreda Amtmaņa-Briedīša un kā mākslinieks veidojās spēcīgā Žaņa Katlapa ietekmē, liecina ziņu aģentūras LETA arhīvs.

Kopš 1947. gada Kubilis strādāja Drāmas (Nacionālajā) teātrī, kur atveidoja romantiskus, dramatiskus, kā arī traģiskus skatuves tēlus. Kubilis ir atveidojis Krauklīšu Pēteri Augusta Deglava lugā "Rīga", Pablo Kasona lugā "Trešais vārds", Federiko Garsiju Lorku Žaņa Grīvas lugā "Noziegums Granadā", Aleksandru Hamilkaru Žamiaka lugā "Hamilkara kungs", Johanu Leldes Stumbres lugā "Sarkanmatainais kalps".

Jānis Kubilis ir apbalvots ar LPSR Valsts prēmiju 1965. gadā. Tā viņam piešķirta par divu ģeniālu personību atveidojumu - par Puškina Mocartu un spāņu dzejnieka Federiko Garsijas Lorkas tēlu. Kubilis ir saņēmis arī Amtmaņa-Briedīša prēmiju 1987.gadā par lomu atveidi izrādēs "Sarkanmatainais kalps" un "Nirnberga 1948". 1966. gadā Kubilim tika piešķirts LPSR Tautas skatuves mākslinieka goda nosaukums.

2005. gadā ilggadējam Nacionāla teātra aktierim Kubilim tika pasniegta balva par mūža ieguldījumu teātra mākslā.

Atvadīšanās no mākslinieka notiks Latvijas Nacionālā teātra Baltajā zālē 21. jūnijā no pulksten 12 līdz 13.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!