Foto: Vida Press

Otrdien, 18. jūnijā, Parīze 92 gadu vecumā mirusi franču kino aktrise Anuka Emē (Anouk Aimée, 1932-2024), vēsta BBC.

Emē filmējusies pie daudziem slaveniem Eiropas kino režisoriem, tai skaitā tādās filmās kā Federiko Fellini "La Dolce Vita" ( "Saldā dzīve", 1960) un Kloda Leluša "Un homme et une femme" ("Vīrietis un sieviete", 1966). Par lomu šajā filmā viņa saņēma "Zelta globusu". BAFTA balvu un bija nominēta "Oskara" balvai kategorijā "Labākā aktrise".

Par aktrises nāvi publiski pavēstījusi viņas meita Manuela Papatakis, "Instagram" publicējot melnbaltu mātes fotogrāfiju un rakstot, ka līdz pēdējai stundiņai bijusi līdzās.

Līdzjūtību platformā "X" paudsi Francijas kultūras ministre Rašida Dati. "Mēs atvadāmies no pasaulslavenas ikonas, lielas franču kino aktrises , kura nospēlēja lomas pie svarīgākajiem vārdiem – (Žaks) Demī, Lelušs un Fellini."

Anuka Emē piedzima Parīze 1932. gadā kā Nikola Fransuāza Florence Drefusa. Viņas tēvs bija ebrejs un, kad 1944. gadā Parīzē ienāca nacistiskās Vācijas karaspēks, drošības apsvērumu dēļ meitene tika nosūtīta uz laukiem un viņai tika mainīts vārds.

Pēc kino debijas 1946. gadā filmā "La Maison Sur La Mer", jaunā ekrāna māksliniece pieņēma sava tēla vārdu – Anuka, bet, pateicoties franču dzejniekam un scenāristam Žakam Prevēram, aktrise mainīja arī savu uzvārdu uz aimée – mīlētā.

Kopumā aktrises karjera ilga astoņus gadu desmitus – filmēties viņa sāka jau pusaudzes vecumā 40. gados, bet pēdējā Emē kino loma bija Kloda Leluša filmā "Les plus belles années d'une vie " " Dzīves labākie gadi " - " Vīrietis un sieviete " turpinājumā, kas uz lielajiem ekrāniem iznāca 2019. gadā. Kā vēsta BBC, aktrise kopumā karjers laikā nofilmējusies 70 filmās. Arī pie režisoriem Žaka Demī, Džordža Kjūkora, Bernardo Bertoluči un citiem.

Aktrise 2002. gadā saņēmusi Francijas nacionālo kino balvu "Cēzaru" par mūža ieguldījumu.

Anuka Emē bija precējusies četras reizes. Laulībā ar grieķu režisoru Nikosu Papatakis dzimusi aktrises vienīgā meita Manuela Papatakis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!