Foto: AFP/Scanpix/LETA

94 gadu vecumā mirusi Džīna Roulendsa, kura aizrāva kino skatītājus filmās "Ietekmētā sieviete" (A Woman Under the Influence) un "Piezīmju grāmatiņa" (The Notebook). Pensionētā aktrise mirusi trešdienas, 14. augusta, pēcpusdienā savās mājās Indianvelsā, Kalifornijā.

Džīna Roulendsa dzimusi 1930. gada 19. jūnijā, un sapni par aktrises karjeru viņa piepildīja teātra akadēmijā Ņujorkā. Kino debitējusi 24 gadu vecumā, pēc tam filmējoties visdažādāko žanru lentēs, arī seriālos. Slavenākās filmas ar Roulendsu tapušas sadarbībā ar vīru, aktieri un režisoru Džonu Kasavetisu.

Aktrises nāvi apstiprināja viņas dēla aģenta birojs. Lai gan precīzs nāves iemesls vēl nav atklāts, jūnijā viņas dēls, režisors Niks Kasavetiss, stāstīja, ka mammai pirms pieciem gadiem tika diagnosticēta Alcheimera slimība (kas ir ironiski, ņemot vērā viņas lomu filmā). Kasavetisa režisētajā filmā "Piezīmju grāmatiņa" Roulendsa atveidoja Alliju, kura sirmā vecumā atskatās uz savu mūža mīlestību. Arī filmas varonei bija Alcheimera slimība. Savukārt galveno varoni jaunībā atveidoja Reičela Makadamsa.

"Es liku mammai spēlēt Alliju, un mēs pavadījām daudz laika, runājot par Alcheimera slimību un vēlmi būt ar to autentiskiem. Un tagad, pēdējos piecus gadus, viņai ir Alcheimera slimība," dalījās Niks, kura vecmāmiņa no mātes puses, aktrise Lēdija Roulendsa, arī sirgusi ar šo slimību.

Kad filma iznāca, Džīna Roulendsa paskaidroja, kā viņas mammas cīņa ar Alcheimera slimību ietekmēja aktrises lēmumu spēlēt Alliju. "Es to pārdzīvoju kopā ar savu māti, un, ja Niks nebūtu šīs filmas režisors, nedomāju, ka būtu piekritusi, – tas būtu pārāk grūti," viņa toreiz atzina. "Tā bija grūta, bet brīnišķīga filma."

Džīna aizgāja no Holivudas 2015. gadā, nopelnot četras "Emmy" balvas, divus "Zelta globusus" un divas "Oskara" nominācijas. Viņas "Oskara" nominācijās bija filmas "A Woman Under the Influence" un "Gloria", kas tapušas, sadarbojoties ar viņas mūžībā aizgājušo vīru Džonu Kasavetisu. Viņi abi atstāja lielu iespaidu uz amerikāņu neatkarīgo kino ne tikai ar atklāsmju pilno galaproduktu, bet arīdzan to, kā viņi filmas veidoja. Proti, viņi abi radīja neparastu Holivudas pāri, jo savas filmas bieži finansēja ar naudu, ko paši bija nopelnījuši, darbojoties vairākos komerciālos projektos.

Piemēram, kad Kasavetiss nespēja savākt naudu filmas uzņemšanai, viņi ieķīlāja savu ģimenes māju un aizņēmās naudu no ģimenes un draugiem, lai projektu īstenotu. Turklāt filmēšanas komandu daļēji veidoja studenti nevis uz dārgas, īpaši izveidotas skaņu skatuves, bet gan reālā dzīvesvietā Holivudā.

Roulendsa un Kasavetiss apprecējās 1954. gadā. Taču 1989. gadā Kasavetiss zaudēja cīņā ar aknu cirozi. Abu dēls Niks ir gājis vecāku pēdās un kļuvis par kinorežisoru, jo jau bērnība kāri tvēra notiekošo tēva kārtējās filmas uzņemšanas laukumā. Roulendsas un Kasavetisa meitas Zoja un Ksana arī cieši saistītas ar kino industriju – abas ir gan aktrises, gan scenāristes un arī režisores.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!