Foto: SIPA/Scanpix/LETA

88 gadu vecumā mūžībā devies franču kino aktieris, ekrāna leģenda Alēns Delons, vēsta pasaules mediji.

Kā raksta BBC, Alēns Delons (pilnā vārdā Alēns Fabiens Moriss Marsels Delons, 1935-2024) bija franču kino zelta laikmeta zvaigzne, kurš pasaules slavu iemantoja kā viens no Eiropas labākajiem aktieriem. Viņš tika apjūsmots arī pievilcīgās, vīrišķīgās ārienes dēļ un pat dēvēts par visglītāko vīrieti kino, vēsta BBC.

Pēdējos mūža gadus Alēnu Delonu vajāja veselības likstas, dzīvoja vientulībā un viņš sabiedrībā parādījās reti. "Aktieris mūžībā devies mierpilnā gaisotnē savās mājās, līdzās esot viņa bērniem un ģimenei," tā teikts oficiālajā paziņojumā medijiem.

Delons filmējies tādos Eiropas kino klasikas darbos kā: "Spožajā saulē" (Plein soleil, 1960), "Roko un viņa brāļi" (1960), "Aptumsums" (1962), "Melodija no pagraba" (Mélodie en sous-sol, 1963), "Gepards" (Il Gattopardo, 1963), "Samurajs" (1967), "Baseins" (La Piscine, 1969), "Sarkanais aplis" (1970), "Borsalino" (1970), "Zorro" (1975) "Mūsu stāsts" ( Notre histoire, 1984) un daudzās citās pie režisoriem Lukīno Viskonti, Žana Lika Godāra, Žana Pjēra Melvila, Mikelandželo Antonioni, Luija Mala un citiem.

Par lomu filmā "Gepards" Delons ir bijis nominēts ASV ārvalstu preses asociācijas balvai "Zelta globuss". Aktieris trīs reizes bijis nominēts Francijas Nacionālajam apbalvojumam kino - "Cēzara balvai", no tām vienu reizi balvu saņēmis – par lomu filmā "Mūsu stāsts". 1995. gadā Delons ieguva Berlīnes starptautiskais kinofestivāla goda balvu "Zelta lācis" par mūža ieguldījumu, bet 2019. gadā - Kannu kinofestivāla goda "Zelta palmas zaru".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!