Foto: Reuters/Scanpix/LETA

93 gadu vecumā mūžībā devies amerikāņu aktieris Džeimss Ērls Džonss, kurš pasaulē vislabāk pazīstams kā Dārta Veidera ierunātājs "Zvaigžņu karu" franšīzē, vēsta ārvalstu mediji.

Džonss ir viens no retajiem aktieriem, kam izdevies sasniegt "EGOT" balvu komplektu, proti, viņš savā dzīvē ir ieguvis "Emmy", "Grammy", "Oskaru" un "Tony" balvas.

Džeimss savu karjeru sāka teātrī, kur uz kādas Mičiganas skatuves viņš atveidoja Otello, bet viņa pirmā loma uz "sudraba ekrāna" bija Lotārs Zogs leģendārā režisora Stenlija Kubrika 1964. filmā "Doktors Strendžlavs jeb: Kā es iemācījos neuztraukties un iemīlēju atombumbu".

Slavas zenītu Džonss sasniedza 20. gadsimta 70. gados, kad viņš bija Dārta Veidera balss tolaik vēl kino jaunpienācēja Džordža Lūkasa kinooperā "Zvaigžņu kari". Lomā, kas sākotnēji bija viendimensionāls "kosmosa Hitlers", viņš spēja iemiesot tēva ilgas pēc dēla, kuru viņš pazaudējis gadu desmitus iepriekš.

Pie Veidera Džeimss atgriezās arī vēlāk, bet karjeras turpinājumā viņš arī atveidoja Mufasu "Disney" 1994. gada animācijas filmā "Lauvu karalis".

Līdzjūtību Džonsa tuviniekiem izteikuši daudzi Holivudas aktieri, bet jo īpaši izceļams ir Marks Hemils, kurš "Zvaigžņu karos" atveidoja Lūka Skaivalkeru jeb Veidera dēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!