Foto: AFI

Aizvadītās nedēļas nogalē – 7. jūlijā – izcilajam teātra un kino aktierim Eduardam Pāvulam būtu apritējusi 95. gadskārta. Mārupes novada Salas pagastā, kur aktiera dzimta dzīvo jau vismaz piecus gadsimtus, Eduardam Pāvulam netika veltīts piemiņas pasākums, bet svinēta dzimšanas diena ar visu jubilejas kūku. Eduarda Pāvula kā kinoaktiera karjera sākās ar Oskara lomu filmā "Zvejnieka dēls". Tomēr vairumam vislabāk atmiņā palikusi filma "Ceplis".

"Eduarda Pāvula dzimta šeit, Mārupes novada Salas pagastā, dzīvo vismaz kopš 16. gadsimta. 16. gadsimts ir tā robeža, kad uzvārds Pāvuls parādās Rīgas dokumentos. Tajā laikā Salas muiža piederēja Rīgas pilsētai," saka Babītes kultūrizglītības centra filiāles "Vietvalži'" Salas pagastā izstāžu zāles vadītāja Dace Ulpe.

Eduards Pāvuls audzis vienkāršā strādnieku ģimenē. Arī viņam darba tikums nav bijis svešs. Jubilejas reizē klātesošie atceras aktiera mīlestību pret malkas zāģēšanu un skaldīšanu. Tā vienmēr bijusi sastrādāta perfekti, tāds pats perfekcionists Pāvuls bijis uz skatuves un savās daudzajās kino lomās. "Viņš bija ārkārtīgi prasīgs pret sevi teātrī, un tas varbūt arī ir viens no iemesliem, kāpēc viņš tik ātri aizgāja prom no teātra. Viņš īstenībā negribēja un psiholoģiski nevarēja lielu lomu visu laiku turēt uz skatuves, jo kino viņš ir izcils kinoaktieris, pieradināja strādāt tajā komplekcijā, kur ir samontēts fragmentos," saka teātra zinātnieks, Latvijas Kultūras akadēmijas profesors Jānis Siliņš.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!