Foto: Jānis Deinats

Līdz ar jaunās sezonas uzsākšanu un Alvja Hermaņa filmas "Baltais helikopters" pirmizrādi, Jaunais Rīgas teātris izziņo tuvākos jauniestudējumus 2024./2025. gada sezonā. Gaidāma gan pasaules dramaturģijas klasika, kā Tenesija Viljamsa un Toma Stoparda darbu iestudējumi, gan jauni darbi, ko rakstījusi dramaturģe Justīne Kļava. Tāpat taps Gētes romāna "Jaunā Vertera ciešanas" iestudējums un ar jauniem stāstiem atgriezīsies JRT pašu teātra mākslinieku radītais iestudējums "Melnais piens", kā arī citas izrādes.

Pirmajā pilnajā sezonā pēc atgriešanās mājās Lāčplēša ielā 25 JRT uzmanības tuvplānā liks mūsu kopīgās dzīves garīgo telpu.

Kas ir tas, ko mēs aizvien vairāk zaudējam? Kas ir tā agresivitāte un naids, kas atrod sev mājvietu aizvien vairāk un vairāk cilvēkos? Un kur šodien meklējams spēks? Kur iedegas gaisma? Kur iezīmējas vertikāle? Ar šādiem jautājumiem jauno sezonu piesaka JRT.

Pirmais jauniestudējums, kas pirmizrādi piedzīvos šī gada 20. septembrī JRT Lielajā zālē, ir īru dramaturga Mārtina Makdonas lugas "Bendes" versija, kas Latvijā tiek iestudēta ar nosaukumu kā "Lai Dievs tev stāv klāt, tu, nabaga cietēj!" Alvja Hermaņa izrāde uzdos jautājumus: kas ir tā lielā neiecietība, kas ir ieņēmusi mūsu kopējo telpu, kas ir tā agresivitāte un naids, kas ir iemājojusi tik daudzos cilvēkos, kuri vēl vakar bija domubiedri, kāpēc mēs ar tādu azartu metamies viens otru nogalināt, paši pat nepamanot, ko īsti darām?

Lomās - Andris Keišs, Baiba Broka, Gundars Āboliņš, Kaspars Znotiņš, Jevgēnijs Isajevs, Ivars Krasts, Jānis Skutelis, Ritvars Logins, Toms Harjo, Dāvids Pētersons, Evelīna Priede. |

JRT Mazajā zālē 24. septembrī pirmizrādi piedzīvos Johana Volfganga fon Gētes romāna "Jaunā Vertera ciešanas" skatuves versija Verters", ko iestudē režisore Kristīne Vītola.

Autors romānu sarakstīja, būdams divdesmit četrus gadus jauns, nonākot nelaimīgas mīlestības varā. Toreiz viņš domāja par pašnāvību, bet viņam izdevās transformēt plosošās izjūtas radošā darbā. Tapa Gētes pirmais romāns, kas 1774. gadā atnesa viņam milzīgu popularitāti. Šo grāmatu lasīja visi. Napoleons Bonaparts padarīja to par savu mūža pavadoni it visur. Lomās - Ivars Krasts, Sabīne Tīkmane, Agate Krista. Ar pirmizrādi 26. septembrī JRT repertuārā atgriezīsies Alvja Hermaņa un JRT aktieru veidotā izrāde "Melnais piens". Taču tas nebūs pirms 15 gadiem tapušā iestudējuma atkārtots iestudējums, bet jauna – 2024. gada versija.

2010. gadā tapusī izrāde-pētījums "Melnais piens" apceļoja daudzas pasaules valstis. Šis poētiskais stāsts par latviešu saiti ar dabu un kosmosu kļuva universāls un saprotams arī tālu prom no Latvijas. Kas ir tā pazaudētā paradīze, no kuras mēs visi nākam, un ar kuru varam atkal satikties atmiņās? JRT aktieri šovasar devās uz laukiem, veicot izpēti, un ir atveduši jaunus stāstus. Par Latvijas laukiem, par Latvijas cilvēkiem, par Latvijas govīm. Par mums pašiem. Režisors - Alvis Hermanis. Piedalās - Vilis Daudziņš, Elita Kļaviņa, Sandra Kļaviņa, Jana Čivžele, Kristīne Krūze, Aminata Grieta Diarra.

Novembrī JRT repertuāru papildinās vēl divi jauniestudējumi:

"Arkādija" - intelektuāls detektīvs par laimīgo zemi ar laimīgiem cilvēkiem. 1993. gadā sarakstīto Toma Stoparda lugu par pagātnes un tagadnes, kārtības un haosa, noteiktības un neskaidrības dīvainajām attiecībām režisors Alvis Hermanis joprojām uzskata par vienu no labākajiem pasaules dramaturģijas darbiem un ir izlēmis to iestudēt vēlreiz. Pēc 26 gadiem "Arkādija" atgriezīsies uz Jaunā Rīgas teātra Lielās zāles skatuves, bet tā būs jau cita izrāde.

"Mīlas straume" - režisors Gatis Šmits turpina sadarbību ar dramaturģi Justīni Kļavu un, iedvesmojoties no amerikāņu kino režisora Džona Kasavetisa (John Cassavetes) dzīves un daiļrades, pievērsīsies mīlestības fenomenam. Šai neizskaidrojamajai parādībai, kas eksistē cilvēku starpā. Jauniestudējums taps JRT Jaunajā zālē.

Šobrīd JRT izziņo vēl vairākus jauniestudējumus, kas iecerēti 2025. gada pirmajā pusgadā:

"Mazās lapsas" (Liliana Helmane) - režisore Kristīne Krūze, JRT Lielajā zālē;

"Pēdējā maltīte" (Justīne Kļava) - režisors Aiks Karapetjans, JRT Jaunajā zālē;

"Stikla zvērnīca" (Tenesijs Viljamss) - režisors Juris Rijnieks, JRT Jaunajā zalē.

2024./2025.gada sezonā teātris piedāvās arī citus jauniestudējumus, par kuriem vēl informācija sekos.

Šobrīd ir publicēts teātra repertuārs līdz 2024. gada oktobrim. Ierobežots biļešu skaits vēl pieejams uz kinofilmu "Baltais helikopters" un uz atsevišķām izrādēm oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!