Foto: Publicitātes foto

1. oktobrī pulksten 18 mūzikas namā "Daile" gaidāma topošās dzejas izrādes "Vīna dvēsele" pirmizrāde. Iestudējumā Latvijas Nacionālā teātra aktieru Ditas Lūriņas un Gundara Grasberga interpretācijā skanēs Jāņa Petera dzeja, kas ietērpta Mārtiņa Egliena mūzikā, portālu "Delfi" informē izrādes veidotāji.

"Šis ir mūsu izcilā dzejnieka Jāņa Petera jubilejas gads, un kā gan vēl labāk var godināt dzejnieku, ja ne atskaņojot viņa dzeju? Turklāt Jānis Peters ir ļoti bagāts un ražens dzejnieks, kurš sava interesantā un daudzkrāsainā mūža laikā ir uzkrājis ne tikai ļoti daudz, bet arī ārkārtīgi dažādus dzejoļus. Un ļoti skaistus," par topošo izrādi stāsta Mārtiņš Egliens.

Aizvadītā gada maijā "Delfi" jau vēstīja, ka aktieris Mārtiņš Egliens, kurš veselības problēmu dēļ bija zaudējis balsi, saviem atbalstītājiem un publikai pavēstījis, ka, visdrīzāk, tuvākajā laikā kā aktieris skatītājus priecēt nevarēs un pievērsīsies savam mūža hobijam – klavierspēlei. "Vīna dvēsele" parāda, ka Egliens ir kardināli nomainījis savu vairāk nekā 20 gadu ilgo darbošanos aktiera profesijā, un tagad pie publikas nāk kā komponists.

"Kad pirms dažiem gadiem Mārtiņš man nodemonstrēja savas kompozīcijas un lūdza, lai viņam palīdz, tad sapratu, ka klausos jau tāda nobrieduša komponista skaņdarbus," stāsta mūziķis Raimonds Macats. "Viņš ļoti labi zina, ko viņš grib. Mārtiņš ir ļoti pieredzējis aktieris, kurš ļoti perfekti saprot visu, kas saistās ar tekstu. Pats ir teicis, ka viņam ir viena nelaime – viņa mūzika atgādina Raimonda Paula mūziku. Taču tas tikai norāda uz to, ka viņš no Paula ir ietekmējies, turklāt uzskatu, ka tas ir gandrīz labākais, no kā vispār var ietekmēties. Bet lai nu kā, Mārtiņa mūzika tikai atgādina Raimonda Paula mūziku. To melodismu, to harmonismu... Taču tā ir pilnīgi oriģināla Mārtiņa Egliena mūzika."

Foto: Publicitātes foto

Par izrādes nosaukumu tās veidotāji saka – tāds izvēlēts tādēļ, ka stāsts būs par dzejnieka dvēseli. "Mēs neskatīsimies biogrāfijas datos, neanalizēsim ne Jāņa Petera māksliniecisko, ne politisko darbību, bet centīsimies ielūkoties dzejnieka dvēselē tikai caur viņa dzeju. Un tieši šādā veidā mēs esam atklājuši, cik daudz mums ir kopīga. Cik daudz ir lietu, kuras mēs redzam un jūtam ļoti līdzīgi. Tikai nemākam tā pateikt. Esam pilnīgi pārliecināti, ka arī jūs to ieraudzīsiet. Un sajutīsiet."

"Savukārt vīns," turpina izrādes "Vīna dvēsele" veidotāji, "šķiet, ietver sevī tik daudzas tēmas no Jāņa Petera dzejas. Vīns ir bauda un kaislība, vīns ir prieks un humors, vīns tev liek domāt, un vīns palīdz aizmirsties. Tas viss izrādē būs. Un cerams, ka pēc izrādes beigām mēs visi būsim labāk iepazinuši gan mūsu izcilo dzejnieku, gan paši sevi."

Jaunajai izrādei mūziku sarakstījis Mārtiņš Egliens, un šajā vakarā tiks atskaņotas divpadsmit pilnīgi jaunas dziesmas ar Jāņa Petera tekstu. Starp tām būs noslēpusies viena, kuras mūzikas autors ir Gundars Grasbergs.

Izrādē piedalīsies arī mūziķi Raimonds Macats (taustiņinstrumenti), Jānis Kalniņš (ģitāra), Kaspars Kurdeko (sitaminstrumenti) un Oskars Sproģis (basģitāra). Pie klavierēm – izrādes mūzikas autors Mārtiņš Egliens.

Biļetes uz izrādi "Vīna dvēsele" var iegādāties "Biļešu paradīzes" tīklā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!