Foto: Imago/Scanpix/LETA

Jaunās sezonas sākumā Dailes teātrī atgriezies amerikāņu aktieris un režisors Džons Malkovičs, liecina teātra sociālo mediju kontos publicētā informācija.

Mākslinieks šobrīd ir Latvijā, lai ar Dailes teātra aktieriem un tehnisko personālu strādātu pie dramaturga Toma Stoparda ģimenes sāgas "Leopoldštate" sagatavošanas jaunajai sezonai. Kā vēsta teātris, Malkovičs solās būt klātesošs arī 27. augusta izrādē.

Jau vēstīts, ka Džons Malkovičs Stoparda jaunāko lugu "Leopoldštate" Dailes teātrī iestudēja pagājušā gada rudenī un ar to tika atklāta iepriekšējā sezona.

"Leopoldštate" pirmiestudējumu piedzīvoja Londonas Vestendā 2020. gadā. Luga tajā pašā gadā ar panākumiem tika iestudēta arī Brodvejā, bet 2023. gadā Malkoviča režijā luga nonāca uz Dailes teātra skatuves Latvijā.

"Leopoldštate" ir kādas ebreju ģimenes sāga, kas savijas notikumos un pārdzīvotajā 50 gadu garumā. Kā iepriekš vēstīja teātri, tā drosmīgi aplūko, ko nozīmē būt citādam – svešiniekam starp svešiniekiem ne tikai paša, bet arī citu acīs. Tā uzdod jautājumus par vēsturi – kā saglabāt savas saknes, kā nosargāt savu pašapziņu, kā izdzīvot mazai tautai, kad pasaule ir sajukusi prātā.

Plašāk par Stoparda lugu - rakstā Holokausta personiskā šķautne. Kas ir 'Leopoldštate', ko Dailē iestudē Malkovičs.

Izrādē piedalās liels Dailes teātra aktieru sastāvs: Artūrs Skrastiņš, Lidija Pupure, Kristīne Nevarauska, Vita Vārpiņa, Kārlis Arnolds Avots, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Imants Strads, Milēna Miškēviča, Toms Veličko, Anete Krasovska, Katrīna Griga, Dārta Daneviča, Indra Briķe, Lelde Dreimane, Klāvs Kristaps Košins, Madara Viļčuka, Gints Andžāns, Ģirts Ķesteris, Dainis Gaidelis, Mārtiņš Upenieks, Andris Bulis, Meinards Liepiņš, Kaspars Dumburs, Aldis Siliņš, kā arī vairāki neprofesionāli jaunie skatuves mākslinieki, kas atveido bērnu lomas.

Jau vēstīts, ka pasaulē slavenais Holivudas aktieris Džons Malkovičs uz Dailes teātra skatuves pirmo reizi kāpa 2022. gada pavasarī iestudējumā "Kokvilnas lauku vientulībā" kopā ar lietuviešu izcelsmes aktrisi Ingeborgu Dapkūnaiti.

Džons Malkovičs (1953) ir amerikāņu aktieris, režisors, producents un scenārists. Karjeras laikā līdz šim atveidojis vairāk nekā 70 lomu kino un teātros, ticis pie vairākiem desmitiem balvu, tostarp "Oskara" nominācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!