Foto: Justīne Grinberga

Liepājas teātris ar diviem iestudējumiem viesosies Rīgā – Liepājas skatītāju iemīļotas mazās zāles izrādes parādot "Tabakas fabrikā".

1. oktobrī uz Rīgu tiek vests iestudējums, kas Liepājā pilnās zālēs tiek spēlēts jau piecus gadus – kanādiešu dramaturga Bernarda Sleida melodrāma "Nākamgad tai pašā laikā", ko iestudējis režisors Sergejs Ščipicins.

Iestudējums ir stāsts par vīrieti un sievieti – Džordžu un Dorisu, kuri, ieraugot viens otru, nespēj pretoties iekārei, par spīti tam, ka abi ir precējušies ar citiem cilvēkiem. Šī viena vakara sakars pāraug tikšanās reizēs 24 gadu garumā, kad abi, kā norunāts, tiekas reizi gadā – vienā un tajā pašā datumā, vienā un tajā pašā vietā – kādas nomaļas lauku viesnīcas numuriņā. Ļaujoties mīlestības piedzīvojumam un pārrunājot neskaitāmus jautājumus par dzīvi, bērnu audzināšanu, laulību un nāvi, abiem izdodas rast patiesu tuvību. Lai gan izrādē tiek risināti jautājumi, kuriem nav laika noilguma, reālā lugas darbība norit pagājušā gadsimta 50. – 70. gados. Lai iezīmētu šo laikmetu, režisors pastiprināti pētījis mūzikas vēsturi, izrādē skanēs šo gadu populārākās dziesmas aktieru dzīvā izpildījumā.

Foto: Justīne Grinberga

"Sergeja Ščipicina iestudējuma veiksmes atslēga ir virtuozā, azartiskā aktierspēlē un spējā lugas notikumus vispārināt laika plūduma un cilvēka mūža kategorijās. Iestudējums arī apliecina divas sen zināmas patiesības – mazās zāles formāts ir vislabākā raudze aktiera meistarībai un tas dod iespēju publikai atgriezties pilnīgas ilūzijas un emocionāla līdzpārdzīvojuma varā, uz brīdi aizmirstot par mūsdienu "postaurisko", šokējošo un agresīvo mākslu. Izdevusies profesionāli nevainojama un teju hrestomātiska melodrāma par sen aizgājušiem laikiem, taču bez mazākās naftalīna smakas vai uzspēlēta sentimenta," pēc iestudējuma noskatīšanās rakstīja teātra kritiķe Vēsma Lēvalde.

Izrādē piedalās aktieri Agnese Jēkabsone, Sandis Pēcis, Everita Pjata-Gertnere vai Laura Jeruma un Kaspars Kārkliņš. Teātris neiesaka iestudējumu skatītājiem, kas jaunāki par 14 gadiem!

Savukārt 1. decembrī skatītājiem būs iespējams redzēt iestudējumu, uz kuru Liepājā biļetes jāiegādājas vairākus mēnešus uz priekšu – Ingas Krasovskas režijas debijas iestudējumu "Svešā āda", kas tapis pēc Daces Rukšānes romāna "Krieva āda". Izrādē Emīlijas lomu atveido aktrise Inese Kučinska, kura par darbu saņēmusi "Spēlmaņu nakts" nomināciju kategorijā "Gada aktrise". Iestudējumā piedalās arī Agnija Dreimane un Kārlis Artejevs.

Foto: Justīne Grinberga

Lugas centrā ir divu sieviešu – mātes un meitas – likteņi pēckara okupētajā Liepājā. Stāsts ir par jūtām, kas grauj visus priekštatus. Par sievietes alkām pēc mīlestības, sapņu piepildījuma un laimīgas dzīves. Lai arī abas sievietes veido un būvē savu dzīvi esot viena otrai blakus, viņu dzīves rit paralēli. Emīlija, dzenoties pēc vīrieša mīlestības, nespēj dot mīlestību savai meitai Meldrai. Vienīgais, kas viņas vieno, ir kopīgi noslēpumi un klusēšana. Un aromāti, caur kuriem abas sievietes niansēti izjūt pasauli un laikmetu, kurā dzīvo. Smaržas izgaist un mainās, bet atmiņas un sajūtas paliek. Kā mīlēt, nenodarot pāri savam vistuvākajam cilvēkam? Kā saprasties, ja runāt aizliegts?

"Liepājas teātra izrādē "Svešā āda" fokusā neapšaubāmi izvērsta emocionālā dimensija, ko aktrises nospēlē meistarīgi, sievišķīgi un izjusti. Pat aizturētas, labi kontrolētas, tomēr emocijas, ar kurām strādā aktrises, nevar netrāpīt abpusēji," par izrādi rakstījusi teātra kritiķe Ilze Kļaviņa.

Biļetes uz abām izrādēm jau iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!