Foto: Publicitātes foto

Trešdien, 2. oktobrī, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris svin savu 141. gadadienu un, kā ierasts, šajā dienā izziņo arī jaunās sezonas plānus. Gaidāms gan režisora Viestura Kairiša iestudējums "Ķiršu dārzs", gan Lauras Grozas "Lēdija Makbeta", gan Sergejs Golomazova režijā tapusais "Tartifs", gan arī daudzi citi jauniestudējumi.

142. sezona Čehova teātrī tiks aizvadīta mīlestības un tās dažādo izpausmju zīmē – tā caurvīs visus jauniestudējumus. Kopumā plānoti 10 jauniestudējumi – piecas lielās formas un piecas mazās formas izrādes, portālu "Delfi" informē teātra pārstāve Agnese Rozentāle.

1. septembrī ar skatītāju un kritiķu pozitīvām atsauksmēm jau sagaidīta muzikāla izrāde visai ģimenei "Pelnrušķīte", kas tapusi režisores Paulas Pļavnieces vadībā. Tā košā un dzīvespriecīgā formā stāsta ne tikai par Pelnrušķītes un Prinča mīlestību, neaizmirstot arī par ķirbja karieti un kristāla kurpīti, bet arī par mīlestību pret dabu un visu dzīvo, kas šodienas dabas aizsardzības un ekoloģisko izaicinājumu kontekstā iegūst arvien jaunu aktualitāti.

2. oktobrī pirmizrādi piedzīvo ceturtā "kvarķirņika" pirmizrāde. Izrādes veidošanā aktieri Rodionu Kuzminu iedvesmojusi Vladimira Visocka daiļrade, savukārt nosaukums radies no dziesmas – "Viss ačgārni…".

26. oktobrī pirmo reizi jauniestudējums tiks spēlēts Čehova teātra arkādē. To ar jaunu pirmizrādi piepildīs režisors Dmitrijs Gaitjukevičs. Arī viņa iestudējums "Trolejbuss Ļubočka" būs par mīlestību – visās tās izpausmēs. Kāds trolejbuss dodas savā ierastajā ikdienas maršrutā, kas dienu no dienas nemainās, bet mainās pasažieri un viņu stāsti...

Savukārt 1. novembrī uz Čehova teātra Lielās skatuves režisors Sergejs Golomazovs skatītājiem piedāvās Moljēra lugu "Tartifs" – tās vieglais, humora pilnais, bet vienlaikus dziļais, viedais un trāpīgais materiāls, spītējot gadsimtiem, joprojām nav zaudējis ne savu šarmu, ne aktualitāti.

6. decembrī, atklājot decembra ierasto svētku koncertu tradīciju, skatītājus iepriecinās jauns koncerts ar Maestro Raimonda Paula 80. gadu hitiem – "Man ar tevi ir labi", kas top režisores Ināras Sluckas vadībā.

Arī režisorei Laurai Grozai Čehova teātra jaunajā sezonā ir plānots lielās formas jauniestudējums – 14. februārī pirmizrādi piedzīvos "Lēdija Makbeta" pēc Šekspīra Artūra Dīča dramatizējumā. Izrādes galvenā tēma risinās sievietes neprātīgu mīlestību pret savu vīrieti.

14. februārī būs vēl viens jaunums – aktieris Maksims Busels piedāvās skatītājiem īpašu iestudējumu par jaunības mīlestību – "Nelabojams romantiķis". Šajā projektā Maksims ir ne tikai režisors, bet arī mūzikas un teksta autors.

8. martā Sergejs Golomazovs nāks klajā ar savu skatuves interpretāciju Aleksandra Gelmana lugai "Soliņš" – par kāda vīrieša un sievietes nejaušu tikšanos, vienā vakarā nodzīvojot veselu dzīvi.

11. aprīlī uz lielās skatuves būs pirmizrāde pēc Antona Čehova lugas motīviem – "Ķiršu dārzs"–, kurā režisors Viesturs Kairišs atklās sekas, ko rada Krievijas inteliģences bezdarbība kara laikā, pieskaroties arī tēmai par neprātīgu mīlestību pret savām fantāzijām.

23. maijā gaidāms jauns mazās formas iestudējums Staņislava Tokalova režijā, kam dramaturģiju raksta Artūrs Dīcis. Tas būs jautrs un aizkustinošs stāsts par mums pašiem – latviešiem un krieviem.

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra vadītāja Dana Bjorka saka: "Mīlestība, tāpat kā skaistums, izglābs pasauli! Jā, mīlestībai var būt dažādas formas un nokrāsas. Un šajā sezonā mēs centīsimies pieskarties šai mūžīgajai un līdz pat šai dienai neatminētajai esībai – mīlestība. Cilvēkiem to vajadzētu vairot savās sirdīs un rīcībās, lai pasaule kļūtu labāka un gaišāka."

Tāpat 142. sezonas ietvaros Čehova teātris plāno aizvadīt jau otro aktieru starptautisko radošo nometni "ArtMind", kā arī vairākas apmaiņas viesizrādes, par kurām sīkāk teātris informēs, kad ar partneriem būs saskaņotas visas detaļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!