Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālajā operā 26. un 27. novembrī viesosies laikmetīgās horeogrāfijas meistara Veina Makgregora trupa. Pasaulē pazīstamais horeogrāfs Latvijā viesosies ar jauno iestudējumu "UniVerse: a Dark Crystal Odyssey/UniVerss: Tumšā kristāla odiseja", portālu "Delfi" informē viesizrāžu rīkotāji no "Art Forte".

Kā norāda organizatori, pats Veins Makgregors ir unikāla zvaigzne. 22 gadu vecumā viņš Londonā nodibināja savu dejas kompāniju "Random Dance", 32 gadu vecumā debitēja baletmeistara statusā Koventgārdena operas un baleta teātrī, pēc četriem gadiem kļuva par pirmo Karaliskā baleta štata horeogrāfu, kurš darbojas nevis klasiskās, bet laikmetīgās dejas jomā.

Mākslinieks jau kopš bērnības aizrāvies ar datortehniku un tagad piepilda skatuvi ar visu, ko spēj sniegt digitālās tehnoloģijas.

Foto: Publicitātes foto

"Taču Veina Makgregora galvenie sasniegumi neapšaubāmi saistīti ar dejas tehniku. Viņš pats bija apbrīnojams dejotājs – smalks un lunkans, bet straujš kā viesulis, ar tikpat neticamu kustību ātrumu, asumu, precizitāti. Tik plastisks, ka šķita – viņš ir cilvēks bez kauliem," tā par mākslinieku raksta "Art Forte".

Savas pirmās horeogrāfijas Makgregors veidoja sev, atbilstoši savām spējām. Vēlāk sāka meklēt dejotājus, kas spētu iemiesot viņa idejas. Un atrada. "Company Wayne McGregor" ir neticami talantīgu domubiedru kompānija.

Baleta kritiķi atzīst, ka Makgregors ir vairāk nekā horeogrāfs – viņš ir nozīmīga laikmetīgās mākslas personība kopumā. Talanta mērogs un domāšanas vēriens liek viņam paplašināt un pārkāpt žanra robežas. Radot savas izrādes, viņš ir sadarbojies gan ar titāniski ģeniāliem komponistiem, tostarp Stīvu Reihu un Džonu Taveneru, gan vispārdrošākajiem elektroniskās mūzikas pārstāvjiem, māksliniekiem un dizaineriem, arhitektiem, režisoriem un rakstniekiem.

Viņš radījis horeogrāfiju Džoannas Roulingas maģiskās pasaules kinoversijai – gan Harija Potera filmām, gan diloģijai par fantastiskajām būtnēm. Grupas "Radiohead" un "The Chemical Brothers" uzaicinājušas Makgregoru piedalīties savu klipu filmēšanās, modes mākslinieks avangardists Garets Pū – gatavojot defilē Ņujorkas un Londonas modes nedēļām.

Makgregors radījis vairāk nekā pusotru desmitu deju izrāžu Karaliskajam baletam Koventgārdenā un vairāk nekā 30 "Company Wayne McGregor" vajadzībām. Strādājis ar Parīzes operas baletu, "New York City Ballet", Štutgartes baletu, Dānijas Karalisko baletu, Kanādas Nacionālo baletu, ar "Australian Ballet", Bostonas un Sanfrancisko baleta trupām.

Viņa radošajā kontā ir horeogrāfijas materiāls aptuveni 20 operas izrādēm, tostarp Milānas "La Scala" un Koventgārdenas Karaliskajai operas iestudējumiem. Kustību partitūras mūziklu un teātra izrādēm Londonā. Horeogrāfiskās instalācijas Londonas Saachi galerijā un Pompidū centrā Parīzē. Grandioza performance ar 1000 dejotāju piedalīšanos Trafalgāra laukumā.

Makgregors ir pētījis dejotāja smadzeņu un ķermeņa mijiedarbību Kembridžas Universitātes eksperimentālās psiholoģijas katedrā un ticis, paša vārdiem sakot, burtiski apburts, novērojot neiroloģiskās disfunkcijas enerģiju un skaistumu.

"Nav tā, ka es tīšuprāt censtos būt sevišķi "laikmetīgs"," viņš saka. "Man vienkārši nesanāk būt citādākam. Es dzīvoju 21. gadsimtā, mani interesē māksla par šodienu, un to es cenšos radīt, izmantojot visus pieejamos līdzekļus – ne tikai horeogrāfijas arsenālu, bet arī, piemēram, mūsdienu zinātniskās pētniecības instrumentāriju."

Makgregors nestāsta mums stāstus – viņš strādā ar jūtām, liek domāt par vislielākajiem jautājumiem, kas izvirzīti visai cilvēcei. Rīgā gaidāmās izrādes "UniVerss: Tumšā kristāla odiseja" aprakstīt ir grūti. Nosaukums ir daļēja atsauce uz leģendāro Džima Hensona fantastikas filmu "Tumšais kristāls"(1982); elpu aizraujošais digitālais noformējums un ultramūsdienīgie tērpi rada veselu pasauli, kurā "Company Wayne McGregor" dejotāji kļūst par dabas stihiju iemiesojumu.

"Taču šī pasaule ir tālu no idilliskās, tās elementi bīstami zaudējuši līdzsvaru. Tai draud biedējoša katastrofa – un tomēr "UniVerss: Tumšā Kristāla odiseja" dod mums ja ne cerību, tad vismaz mājienu, ka tāda iespējama," raksta viesizrāžu rīkotāji.

"Šķiet, ka "UniVerss" atrodas pats savā laika joslā – jums nav ne jausmas, cik minūšu pagājušas kopš izrādes sākuma. Tā līdzinās meditācijai: drūmai, taču satriecoši jaudīgai meditācijai," recenzijā par pirmizrādi Koventgārdenā rakstīja "The Guardian".

Biļetes uz viesizrādēm nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!