Aizvien skaidrāk redzam, ka Jaunā Rīgas teātra (JRT) ēku kompleksa rekonstrukcija tuvojas noslēguma fāzei; gandrīz pilnībā ir pabeigti fasāžu darbi, notiek iekšdarbi un dažādas tehniskās pārbaudes, savukārt Valsts zemes dienests ir sācis kadastrālo uzmērīšanu inventarizācijas lietai, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.
"Kopumā darbi notiek atbilstoši tiem nosacījumiem, par kuriem VNĪ martā vienojās ar pilnsabiedrību "SBSC" (tās sastāvā ir SIA "Skonto būve" un SIA "Skonto Construction"). Atbilstoši esošajam darba grafikam plānojam, ka augustā vajadzētu būt pabeigtām abām "Black-box" zālēm. Savukārt jau salīdzinoši drīz varētu tikt noņemts būvžogs fasādes ēkai uz Lāčplēša ielas," stāsta Griškevičs.
"Black-box" ir Latvijā līdz šim neizmantota koncepta zāles, kuru galēji vienkāršais dizains un iekārtojums neitrālos toņos ļauj brīvu vaļu režisora fantāzijai. Savukārt apmeklētājiem krāsu neesamība rada "nekurienes" sajūtu, tā veidojot neierastu mijiedarbību ar aktieriem.

Savukārt vēsturiskajā Lielajā zālē ir saglabāta vairāk nekā gadsimtu senās teātra ēkas elpa. Ir restaurēti vairāki interjera elementi, kas saglabājušies no 20. gadsimta 30. gadiem – zāles centrālā lampa, kvadrātveida gaismekļi, kā arī tumši sarkanbrūnie priedes saplākšņa paneļi. Saglabātais un restaurētais priedes finiera panelējums ir ļāvis saglabāt arī Lielās zāles unikālo akustisko skanējumu. Patlaban zālē notiek podestūras montāža un drīzumā sāksies krēslu montāža.

Lielajā zālē notiekošo izrāžu tehnisko nodrošināšanu ērtāku padarīs rekonstruētie šņorbēniņi, kuriem klāt piebūvēts jauns apjoms trīs metru augstumā. Savukārt 2. stāva līmenī ir aizmūrētas logailas, tādējādi izrādes norisi netraucēs Lāčplēša ielā braucošo mašīnu trokšņi. Pārbūvētā vēsturiskās ēkas fasāde Lāčplēša ielas pusē pilnā spožumā atklāsies jau aptuveni pēc mēneša, kad tiks noņemts būvžogs.

Patlaban ir paveikti aptuveni 77% būvdarbu, jūnijā ir jānoslēdzas visu inženiersistēmu tīklu izbūvei, bet pēc tam – liftu montāžai. Līdzās būvdarbiem un iekštelpu sienu krāsošanai ēku kompleksā tiek veiktas dažādas tehniskās pārbaudes, piemēram, ir veikta pirmreizējā termogrāfiskā pārbaude, ēkas blīvējuma pārbaude, notiek izolācijas pretestības mērījumi. Savukārt septembrī paredzēti pirmie ugunsdrošības testi.

"Delfi" jau informēja, ka JRT ēkas Lāčplēša ielā rekonstrukcijas būvdarbi notiek saskaņā ar arhitektes Zaigas Gailes ieceri, un bija plānots, ka tie jāpabeidz 2022. gada nogalē. Šīgada janvārī JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis publiski paziņojis, ka teātris uzsāks streiku un neizrādīs jaunus iestudējumus, iekams nebūs atgriezies mājās, Lāčplēša ielā 25. Jūnija sākumā JRT izplatīja paziņojumu, ka streiks nevar būt bezgalīgs, un, lai gan arī jauno sezonu JRT uzsāks pagaidu telpās Miera ielā, septembrī gaidāmas Gerda Lapoškas un Marijas Linartes veidoto iestudējumu pirmizrādes.

Šīgada 2. februārī JRT darbinieki nosūtīja atklāto vēstuli valsts augstākajām amatpersonām ar aicinājumu iesaistīties un rast risinājumu teātra ēkas Lāčplēša ielā 25 rekonstrukcijai, kura "atspoguļo kopējo Latvijas valstij piederošo ēku būvniecības, rekonstrukcijas un pārraudzības procesu nesakārtotību."

Rekonstruētā Jaunā Rīgas teātra ēka būs mūsdienīga, energoefektīva un aprīkota atbilstoši moderna teātra vajadzībām. JRT kompleksa telpu kopējā platība palielināsies līdz 9767 kvadrātmetriem, ko papildinās 649 kvadrātmetrus liels pagalms.

Kopējais skatītāju vietu skaits palielināsies no 400 līdz 840. Teātrī būs trīs skatītāju zāles: lielā Smiļģa zāle ar 325 vietām parterā un 175 vietām balkonā, lielā "Black-box" zāle ar 240 vietām un mazā "Black-box" zāle ar 100 sēdvietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!