Foto: Latvijas Nacionālais arhīvs

Šodien, 24. jūlijā, Latvijas Nacionālā teātra aktieris Jānis Kubilis svin apaļu simt gadu jubileju. Godinot mākslinieku, portāls "Delfi" sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu piedāvā apskatīt viņa fotogrāfijas no arhīva krājuma.

Jānis Kubilis dzimis 1923. gada 24. jūlijā Neretā. Pēc Otrā pasaules kara viņš kopā ar nākamo sievu Liliju Daugavieti devās mācīties uz Rīgu.

Uz teātra studijām Jāni Kubili esot pamudinājusi Lilija Daugaviete; Latvijas Radio sarunā ar Teātra darbinieku savienības valdes priekšsēdētāju Ojāru Rubeni Kubilis saka, ka "(Lilija to panāca) ar neatlaidību, ar lielīšanu. "Nu Jāni, tu taču zini!" Saku – bet tur ir savādāk. "Nē, tur ir tādi paši un tu esi vēl labāks!"" Kubilis izturēja konkursu, tika uzņemts un mācījās Veras Baļunas vadītajā kursā. 1948. gadā viņš pabeidza Drāmas teātra studiju.

Jānis Kubilis bija Latvijas Nacionālā teātra aktieris 50 gadu, no 1944. līdz 1994. Jaunībā bieži izmantota viņa pievilcīgā, vīrišķīgā āriene, muzikalitāte un temperaments, Kubilis raksturots arī kā inteliģents, erudīts, artistisks un ar labu humora izjūtu apveltīts.

Foto: Latvijas Nacionālais arhīvs

Jāņa Kubiļa nozīmīgākās lomas teātrī: Joske Alfreda Amtmaņa-Briedīša "Skroderdienās Silmačos" (1955), Krauklīšu Pēteris Alfreda Amtmaņa-Briedīša "Rīgā" (1958), Krustiņš Žaņa Katlapa "Pazudušajā dēlā" (1962), Mocarts Jāņa Zariņa "Mazajās traģēdijās" (1963), Federiko Garsia Lorka Alfreda Amtmaņa-Briedīša "Noziegumā Granādā" (1964), Fičūrs Alfreda Jaunušana "Liliomā" (1971), Apolons Viktorovičs Murzaveckis Veras Baļunas "Vilkos un avīs" (1973), Longins Laukmanis Mihaila Kublinska "Bezkaunīgajos večos" (1990).

1994. gadā Jānis Kubilis pensionējās un aizgāja no teātra. Kopumā viņš nospēlēja aptuveni 140 lomu.

Foto: Latvijas Nacionālais arhīvs

Jānis Kubilis filmējies arī vairākās spēlfilmās: Vara Krūmiņa "Zvejnieka dēlā" (1957), Adas Neretnieces "Tavā laimē" (1960) u. c.

Jāņa Kubiļa aktierdarbs novērtēts ar Latvijas PSR Valsts prēmiju (1965) un Alfrēda Amtmaņa-Briedīša prēmiju (1987). Viņam piešķirti Latvijas PSR Nopelniem bagātā (1956) un Latvijas PSR Tautas skatuves mākslinieka goda nosaukumi (1966). 2002. gadā Kubulis apbalvots ar IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni, 2005. gadā viņš saņēma Spēlmaņu nakts balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!