Foto: Latvijas Nacionālais arhīvs

Šodien, 1. augustā 75. dzimšanas dienu svin kino un teātra aktieris Ivars Kalniņš. Godinot mākslinieku, portāls "Delfi" sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu piedāvā apskatīt viņa fotogrāfijas no arhīva krājuma.

Ivars Kalniņš dzimis 1948. gada 1. augustā, beidzis Rīgas Kinostudijas tautas kinoaktieru studiju (1971), Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas teātra fakultāti (1974). Kopš 1972. gada bija Dailes teātra aktieris; pirmā loma – Gunāra Priedes lugā “Otīlija un viņas bērnu bērni” (1972). Kalniņš uzstājās arī kopā ar savulaik populāro aktieru ansambli "Mūžīgais unisons", kurā viņam līdzās piedalījās aktieri Andris Bērziņš, Jānis Paukštello un Varis Vētra.

Ivara Kalniņa kinokarjera aizsākās ar lomu filmā “Vālodzīte” (režisors – Jānis Streičs, 1972). Tēls, kas viņu uznesa slavas virsotnē un kļuva par pavērsienu aktiera biogrāfijā, bija Toms Fenels spēlfilmā “Teātris” (režisors – Jānis Streičs, 1978). Tāpat minamas Kalniņa lomas filmās “Piejūras klimats” (1974), “Ābols upē” (1975), “Agrā rūsa” (1979), “Fotogrāfija ar sievieti un mežakuili” (1987) u. c.

Šobrīd Ivars Kalniņš piedalās jaunās pašmāju daudzsēriju filmas "Pansija pilī" filmēšanā – tā top pēc izcilā latviešu rakstnieka, dramaturga Anšlava Eglīša romāna motīviem.

.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!