Foto: Ieva Leiniša/LETA

Šorīt jaunais Nacionālā teātra direktors Māris Vītols TV3 raidījumā paziņoja, ka režisors Elmārs Seņkovs neturpinās būt Latvijas Nacionālā teātra mākslinieciskais vadītājs, pēcāk šī informācija apstiprināta arī teātra preses konferencē, kurā stāstīts par gaidāmās sezonas aktualitātēm un plāniem.

"Ar šodienu, 1.08.2023., beidzu savas gaitas Latvijas Nacionālā teātra (turpmāk tekstā LNT) mākslinieciskā vadītāja amatā," sociālajā medijā "Facebook" raksta Elmārs Seņkovs. "Kopsaucēju tālākai sadarbībai ar Māri Vītolu atrast neizdevās. Jāņa Vimbas laikā uzsāktais mākslinieciskās vadības modelis deva man pilnu māksliniecisko atbildību un brīvību pār repertuāru, trupas izveidi un aktīvu sadarbību ar mārketingu. Māra Vītola darbības modelis to neparedz, kā rezultātā nesaskatu iespēju sasniegt nospraustos mākslinieciskās izcilības mērķus."

Seņkovs cer, ka Vītols ar savām zināšanām un pieredzi būs labs teātra vadītājs un izsaku atbalstu viņa tālākajai darbībai, tomēr pārmet Kultūras ministrijai (KM) jaunā valdes locekļa iecelšanas procesu. "Neapšaubu LR Kultūras ministrijas izveidotās jaunā valdes locekļa konkursa komisijas kompetenci un izvēli," raksta režisors. "Taču jaunā valdes locekļa iecelšanas procesā no konkursa komisijas priekšsēdētājas KM valsts sekretāres Daces Vilsones un priekšsēdētājas vietnieces KM valsts sekretāres vietnieces attīstības un finanšu jautājumos Baibas Zakevicas puses saredzu komunikācijas problēmas un nerēķināšanos ar mākslinieku darbu. Kā mākslinieks uzskatu, ka ir svarīgi par šo runāt. Sakarā ar Daces Vilsones norobežošanos no komisijas lēmuma paziņošanas veida izraisītajām sekām un manu līdzšinējo pieredzi ar komunikācijas problēmām attiecībā uz mākslinieku tiesību aizstāvēšanu no KM puses, viedokli paužu publiski."

Seņkovs norāda uz to, ka Dace Vilsone un Baiba Zakevica "konkursa gaitā nekonsultējās ar mākslinieciskās vadības komandu par pretendentu izvēli (kā tas iepriekš notika Dailes teātra jaunās vadības izvēles procesā, kad notika konsultācijas ar vadošajiem aktieriem, jo mākslinieciskā vadība uz to brīdi teātrī nepastāvēja) un neņēma vērā esošo mākslinieciskās vadības darbības modeli, iespējas to salāgot ar konkursa pretendentu prezentētajām mākslinieciskās attīstības vīzijām."

Tāpat Seņkovs pārmet to, ka Vilsone un Zakevica "neuzskatīja par vajadzību esošo māksliniecisko komandu un otru pretendentu Jāni Vimbu informēt par konkursa rezultātiem pirms kopējās trupas sapulces" un "konkursa rezultātu paziņošanai izvēlējās cilvēciski neētisku veidu, kurā zaudētājs nenojauš rezultātu, kamēr uzvarētājs iznāk no aizkulisēm ar labi sagatavotu runu un gatavu preses relīzi, kura nekavējoties arī tiek ievietota sociālajos tīklos," kā arī vairākus citus ar konkursu saistītus apstākļus.

"Man kā kultūras jomas pārstāvim ir svarīgi, lai turpmāk KM uzlabo savu komunikācijas veidu, svarīgu lēmumu pieņemšanā neapejot kultūras iestāžu māksliniecisko vadību, kuri katru savu dienu velta praktiskam darbam, atbild par satura radīšanu un plānošanu vismaz gadam uz priekšu, kā arī uzņemas atbildību par lielu mākslinieku komandu," raksta Seņkovs. Viņš uzskata, ka Dace Vilsone un Baiba Zakevica ir izturējušās bezatbildīgi pret Nacionālo teātri, un ar lielu interesi kopā ar visu teātra sabiedrību vēros, kā norisināsies JRT valdes locekļa pārvēlēšana.

Seņkovs vēl Mārim Vītolam izdošanos jaunajā amatā un norāda, ka šis ir viņa vienīgais publiskais komentārs par šo situāciju.

.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!