Rekss Pikets - 1
Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI
Amerikāņu rakstnieka Reksa Piketa (Rex Pickett) slavenāko darbu – romānu "Sānceļi" ("Sideways", 2004) – bija atraidījuši vairāki simti grāmatu izdevēju un kino industrijas pārstāvju. Kādu dienu tas nonāca pie režisora Aleksandra Peina, kurš romānu ekranizēja filmā ar tādu pašu nosaukumu – filmā, kas ne tikai ieguva desmitiem balvu, ieskaitot "Oskaru" par labāko adaptēto scenāriju, bet arī kļuva par vīna cienītāju kulta parādību visā pasaulē, jo īpaši Kalifornijā. Pēc "Sānceļiem" Pikets uzrakstīja romāna turpinājumus (dažus grāmatu atklāšanas pasākumus rīkojot vīna darītavās), kā arī pārveidoja "Sānceļus" par lugu. Tagad šis Piketa darbs ar nosaukumu "Pelikāni un vīnogas" Alvja Hermaņa režijā ir iestudēts Jaunajā Rīgas teātrī.

"Sānceļi" ir smeldzīga komēdija, kuras centrā ir pusmūža vientuļais un neveiksmju nomāktais vīrs vārdā Mailss, kurš vīnos orientējas labāk nekā cilvēkos. Viņa literāro darbu atraida izdevēji, laulība ir izjukusi, ir arī naudas grūtības. Kopā ar Džaku, kuram drīzumā gaidāmas kāzas, Mailss dodas ceļojumā, lai nosvinētu drauga pēdējās vecpuiša dienas un baudītu dažādus vīnus. Tas izvēršas par jautru un vienlaikus sarežģītu ceļojumu ne tikai vīna darītavās, bet arī cilvēku attiecībās un sevis meklējumos.

Ar Reksu Piketu sarunai tiekamies dienu pirms JRT pirmizrādes. "Tas ir labākais "Sānceļu" teātra iestudējums, kādu esmu redzējis," noskatoties ģenerālmēģinājumu, brīdi pirms pirmizrādes man saka Pikets, kad nākamajā dienā satieku viņu pie Mazās zāles ieejas. "Tas, ko Alvis ir izdarījis ar manu darbu, ir tiešām aizkustinoši."

Vai jūs varētu raksturot, kas padara kādu vīnu par izcilu? Kādiem elementiem tam ir jāpiemīt?

Tas ir plašs jautājums, jo vīnam ir ļoti liels potenciāla diapazons. Pasaulē ir vairāk nekā 1000 vīnogu šķirņu, no kurām taisa vīnu, piemēram, tādas dižciltīgas šķirnes kā Cabernet Sauvignon, Pinot noir un Chardonnay. Tad ir dažādi reģioni – piemēram, Burgundija (Francijā) atšķiras no Sonomas (ASV), bet abas ražo Pinot noir. Atšķiras augsne un laikapstākļi, katrs gads ir citāds un nerada identisku rezultātu.

Un tad ir pati vīna darināšana, kas nedaudz atgādina rakstīšanu. Vīna darītājs veic subjektīvas izvēles par to, kad tiks nolasītas vīnogas, kā notiks fermentācija un citi procesi. Ar šīm izvēlēm nākas dzīvot.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!