Foto: Privātais ahīvs

1986. gadā notika pirmā nevalstiskā teātra "Teātris #8" pirmās izrādes "Septītais" pirmizrāde. Šīgada 7 novembrī "Brīvības teritorijā" Elizabetes ielā 2, Rīgā notiks neparasta atgriešanās pie šī laika un materiāla – oriģinālās izrādes aktieri lasīs lugas tekstu, komentēs sevi un laiku, kā arī kopā ar skatītājiem centīsies saprast, cik vērtīgs ir bijis šis izrādes pienesums pirms 37 gadiem, portālu "Delfi" informē dramaturgs Lauris Gundars.

"Teātris #8" pamats bija tobrīd Valsts Konservatorijas Aktieru kursa beidzēji, kuri nesaistīja savu nākotni ar Liepājas teātri, kam tika gatavoti. Sadarbībā ar režisoriem Modri Tenisonu un Lauri Gundaru uz tobrīd "aizliegtā augļa" Semjuela Beketa lugas "Gaidot Godo" (1948–1949) pamata tika pētīts PSRS nespēlētais absurda teātris.

Tomēr pirmajai pirmizrādei tapa oriģināla luga, kas balstīta arī tā laika reālijās – PSRS norietā, "perestroikā" un "glasnost". "Septītais" tika nospēlēts aptuveni 30 reižu, un zāles bija pilnas.

Lugas autors ir Lauris Gundars, režija – Modris Tenisons, aktieri – Ivars Puga, Jānis Deinats, Imants Vekmans, Uģis Polis un Romāns Baumanis. Skatuve un plakāts – Ivars Mailītis.

7 novembrī lasījumā piedalīsies arī Mihails Ļiņevs – aktieris, kurš bija spēlējis izrādes krievu versijā Maskavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!