Foto: Publicitātes foto
Latvijas Televīzija (LTV), atbildot uz izskanējušo komercmediju aicinājumu nodot to rīcībā bezmaksas pārraidīšanai Dziesmu un deju svētku lielkoncertus, norāda – LTV veidotā satura nodošanai nav tiesiska pamata. Skatītājiem viss LTV radītais svētku saturs būs pieejams bez ierobežojumiem ne tikai Latvijā, bet arī citur pasaulē, šādi teikts trešdien, 21. jūnijā, izplatītā LTV vēstījumā.

"Komercmediju vēlme gūt papildu peļņu, pieprasot tiesības bezmaksas pārraidīt sabiedrisko mediju veidoto saturu cēlu mērķu piesegā, nav jaunums – regulāri saņemam šādus pieprasījumus, tāpēc atkal un atkal skaidrojam – LTV ir sabiedriskais medijs, kam sabiedriskā pasūtījuma ietvaros ir jāpilda savi uzdevumi, satura radīšanā un pārraidīšanā jāiegulda ne tikai tehniskie, bet arī intelektuālie resursi, lai iespējami plaši uzrunātu dažādas sabiedrības grupas," norāda LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Priede.

Kā skaidro sabiedriskās televīzijas vadītājs, LTV saturs ir pieejams Latvijā un pasaulē, visās iespējamajās platformās – televīzijas kanālos un internetā – bez maksas, bez laika un teritorijas ierobežojumiem, bez reklāmām.

"Ir acīmredzama komersantu vēlme LTV padarīt par tehnisku pārraižu nodrošinātāju, kura saturu jebkurš var ņemt un pārraidīt bezmaksas. Taču aicinu atcerēties, ka komercmedijus pamatā interesē tikai un vienīgi peļņas gūšana – pārraidot sabiedrisko mediju radīto saturu, komersanti vairotu peļņu un savu uzņēmumu vērtību, savukārt LTV ilgtspējīga darbība tiktu apdraudēta – bez skatītājiem, kurus pie mums atved svarīgāko notikumu augstvērtīga atspoguļošana, sabiedriskajam medijam nav jēgas pastāvēt," raksta Priede.

"LTV pavisam noteikti nav un nedrīkst būt tikai tehniskais nodrošinātājs, kura saturu ļauts izmantot ikvienam. Mēs esam gan satura radītāji, pārvaldītāji un izplatītāji, gan Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma veidotāji – Dziesmu un deju svētkos radītais un piedzīvotais LTV arhīvos būs skatāms un klausāms vienmēr – mūsu misija ir fiksēt svētkus arī nākamajām paaudzēm. Mudinu komercmedijus rast cieņpilnāku peļņas gūšanas avotu, neaplaupot sabiedriskos medijus," pauž LTV valdes priekšsēdētājs.

Priede uzskata, ka LTV nav tiesiska pamata piešķirt komercmedijiem Dziesmu un deju svētku pārraides, jo saskaņā ar Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 5. panta pirmo daļu publiskas personas mantu aizliegts nodot privātpersonai vai kapitālsabiedrībai bezatlīdzības lietošanā. Izņēmuma gadījumos ar LTV valsts kapitāla daļu turētāja – Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) – lēmumu ir iespējama tikai sabiedrisko mediju veidoto un pārraidīto ziņu un informatīvi analītisko raidījumu nodošana bezatlīdzības lietošanā citiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem.

LTV vadītājs arī uzsver, ka skatītāji meklēs svētkus LTV, jo tā ir tradīcija – valstiski nozīmīgus notikumus atspoguļo sabiedriskā televīzija.

Jau vēstīts, ka TV24, TV3 un ReTV rosinājuši Svētku lielkoncertus pārraidīt tiešraidē līdz ar Sabiedriskajiem medijiem, paužot, ka tie nedrīkst būt tikai LTV monopols. Tāpat komerctelevīzijas vērsušās pēc palīdzības Saeimas cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā.

Komentējot TV24, TV3 un ReTV pausto, "Delfi" galvenais redaktors Filips Lastovskis sacīja: "Šādi valsts mēroga, sabiedrību vienojuši pasākumi nedrīkst būt Sabiedriskā medija monopols," saka Lastovskis. Viņš uzsver, ka "Delfi" ir iespēja nodrošināt lielkoncertu tiešraides translāciju gan portāla latviešu, gan krievu valodas versijās. "Jau šogad sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju "Delfi" rādīs deviņas tiešraides no dažādiem Dziesmu un deju svētku pasākumiem un lielkoncertu pārraidīšana tehniski nesagādātu nekādu problēmu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!