Foto: Ilmārs Znotiņš, LNKC
"Arēnā Rīga" pirmdien, 3. jūlijā, izskanējuši latviešu skatuviskās dejas lielkoncerti "Balts".

Deju jaunrades koncertuzvedums tika veidots ar jaunu mūziku, jaunām horeogrāfijām un jaunu māksliniecisko risinājumu, kurā kopā saplūda skatuviskā deja un latviešu glezniecības klasika. Cauri vijas balts pavediens, kā ceļš no kura sākt, veidoties un nenomaldīties, kuru ņemt par pamatu un kurā būt nemitīgā attīstībā. Koncertā galveno lomu jeb balto latvieti atveidoja mūziķis Kārlis Kazāks un dejotājs Artūrs Nīgalis.

"Balts" bija 18 horeogrāfu kopdarbs ar 18 jaunām dejām, kas atklāja septiņas latvietim svarīgas būtības - bērnību, dabu, darbu, zemi, dzīvošanu, tīrradnību un esību.

Koncerta ierakstu iespējams noskatīties šeit.

Foto: Ilmārs Znotiņš, LNKC

Jaunajām dejām mūziku bija rakstījuši Kārlis Auzāns, Kristīne Kārkle-Kalniņa, Juris Kaukulis, Renārs Kaupers, Edgars Kārklis, Mārtiņš Miļevskis, Julgī Stalte, Ēriks Zeps. Savukārt video scenogrāfijā bija izmantoti vairāk nekā 30 latviešu mākslinieku darbi, tai skaitā Jāņa Anmaņa Augusta Annusa, Anša Artuma, Borisa Bērziņa, Jēkaba Bīnes, Ilmāra Blumberga, Vijas Celmiņas, Bruno Celmiņa, Anša Cīruļa, Ģedera Eliasa, Jūlija Federa, Teņa Graša, Jāņa Kalmītes, Jāņa Krēsliņa, Donata Latvāna, Ludolfa Liberta, Daces Lielās, Leonīda Mauriņa, Kārļa Miesnieka, Laimdota Mūrnieka, Rūdolfa Pērles, Rūdolfa Piņņa, Jāzepa Pīgožņa, Miervalža Poļa, Vilhelma Purvīša, Jaņa Rozentāla, Džemmas Skulmes, Otto Skulmes, Ilzes Smildziņas, Romana Sutas, Leo Svempa, Maijas Tabakas, Jāņa Tīdemaņa un Johana Valtera darbu fragmenti.

Uzvedumā kopumā piedalījās 3483 dalībnieki no 110 dažādu paaudžu deju kolektīviem.

Deju koncepcijas mākslinieciskie vadītāji ir Dace Adviljone, Reinis Rešetins un Taiga Ludborža, režisore Inga Cipe un videoscenogrāfe Ineta Sipunova.

"Balto krāsu nav iespējams iegūt, sajaucot citas krāsas, tas ir pirmsākums. Tomēr tai ir iespējami daudzi turpinājumi un variācijas. Mūsu Baltie, mūsu Tīrradņi ir mūsu horeogrāfi, kuri radījuši deju darbus – krāsainus un iedvesmojošus, šajā tik trauksmainajā laikmetā, kādu piedzīvojam šobrīd. Tādi esam!" tā par uzdevuma koncepciju saka lielkoncerta "Balts" mākslinieciskā vadītāja Dace Adviljone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!