Foto: Kadrs no filmas

"Oskaru" pasniegšanas priekšvakarā jau tradicionāli izdalītās antibalvas – "Zelta avenes", kuras tradicionāli pasniedz gada sliktākajam sniegumam uz lielā ekrāna. Viennozīmīga līdere "Zelta aveņu" parādē šogad ir šausmu filma par Vinniju Pūku, kas uzvarējusi piecās no desmit kategorijām, tai skaitā galvenajā – "Gada sliktākā filma".

Režisora Rīsa Freika-Vaterfīlda (Rhys Frake-Waterfield) radītā “Winnie the Pooh: Blood and Honey” (“Vinnijs Pūks: asinis un medus”) tapa, pateicoties tam, ka apritējuši vairāk nekā 70 gadi kopš Vinnija Pūka radītāja Alana Aleksandra Milna nāves un ir beidzies autortiesību termiņš uz viņa radīto, pasaulē labi zināmo Septiņjūdžu meža tēlu izmantošanu. Freika-Vaterfīlda darbā Pūks, Sivēns un citi kļuvuši par sērijveida slepkavām.

Filma jau pēc iznākšanas uz lielajiem ekrāniem tika nopelta un kritizēta, taču tās režisors sola turpināt tādā pašā garā un radīt šausmu filmas arī ar Bembiju, Pinokio un citiem bērnu grāmatu tēliem. Kā norādā BBC, šī varētu būs slikta zīme Mikipelei – šim Volta Disneja radītajam tēlam autortiesības beidzās pērn.

Pats Rīss Freiks-Vaterfīlds ticis pie “Zelta avenes” kā sliktākais režisors, filmā redzamie Pūks un Sivēns apdāvināti ar “aveni” kā sliktākais ekrāna duets, tāpat balva filmai piešķirta kategorijās “Sliktākais rimeiks, ripofs vai sīkvels” un “Sliktākais scenārijs”.

Jāatgādina, ka kategorijā “Sliktākā filma” uz “Zelta avenes” negodu pretendēja arī šausmu filma “The Exorcist: Believer”, asa sižeta komēdija “Expend4bles”, zinātniskās fantastikas trileris “Meg 2: The Trench”, kā arī supervaroņu filma “Shazam! Fury of the Gods”.

Sliktākā aktiera “Zelta avene” piešķirta Džonam Voitam (Jon Voight) par īru mafijas darboņa Patrika Kvinna lomu filmā “Mercy”. Savukārt Silvestrs Stallone (Sylvester Stallone) ticis pie sliktākā otrā plāna aktiera titula par lomu filmā “Expend4bles”. Šī ir jau 16 reize, kas Stallone bija saņēmis nomināciju ne pārāk glaimojošajai balvai.

Divkāršu “Zelta aveni” saņēmusi Megana Foksa, kura tikusi pie balvas gan “Sliktākās aktrises”, gan “Sliktākās otrā plāna aktrises” kategorijās. Pirmajā gadījumā viņai balva piešķirta par Alanas Hartas lomu šausmu filmā par sērijveida slepkavām “Johnny & Clyde”, savukārt otrajā – par Džinas lomu filmā “Expend4bles”.

"Zelta avenes" tiek pasniegtas kopš 1980. gada. Paši organizatori balvu sauc par "Oskara" neglīto brālēnu un tā tradicionāli tiek pasniegta dienu pirms prestižās ASV Kinoakadēmijas ceremonijas.

Pirmoreiz balvas sliktākajām filmām tika pasniegtas pirms vairāk nekā 40 gadiem," dibinātāja publicista Džona Vilsona nama dzīvojamajā istabā. Ceremonijā klāt bijuši vien trīs cilvēki. Tradīcija šajos gados vērtusies plašumā. Pēdējos gados par "Zelta avenes" filmām balso aptuveni 650 žurnālisti no 45 ASV štatiem un 19 citām valstīm, bet par nominantiem un balvas saņēmējiem ziņo lielākie mediji – BBC, CNN un citi.

Uzvarētājiem tiek pasniegta apzeltīta plastmasas figūriņa 5 ASV dolāru vērtībā, tomēr retais ir drosmīgs ierasties pasākumā un saņemt šo balvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!