Foto: Publicitātes foto

Otrdien, 19. martā, kinoteātrī "Splendid Palace" pirmizrādi piedzīvoja filmu studijā "Mistrus Media" veidotā režisoru Dāvida Ernštreita un Ineses Kļavas dokumentālā filma "Patrīcija".

Kā raksta filmas autori, tā vēsta par visu laiku labāko Latvijas slēpotāju Patrīciju Eiduku un viņas ģimeni – tēvu, kurš no mazotnes gatavo meitu olimpiskajām spēlēm, un brāļiem, kuri kļūst par viņas atbalstu, – par dzīves pārbaudījumiem, sporta aizkulisēm un jaunas sievietes gribasspēku.

Filmas pirmizrādē piedalījās tās galvenā varone Patrīcija Eiduka, kura bija ieradusies Latvijā pēc labākās sezonas savā sportistes karjerā elites slēpotāju vidē, kuplā Eiduku ģimene, kuru dzīvesstāsts un vērojums veido filmas sižetu, kā arī Latvijas kino un sporta elites pārstāvji. Filma skatītājos raisīja pozitīvas emocijas un atsauksmes.

“Noskatoties filmu, saņēmu ļoti lielu motivācijas devu un vēlreiz atradu atbildi tam visam, kāpēc es to daru”, tā filmas galvenā varone Patrīcija Eiduka.

“Šī filma ir tas, kā ļoti pietrūkst tādam parastam sporta līdzjutējam. Šeit bija ļoti maz sporta, bet ļoti daudz cilvēcības. Tieši tas, ko mēs nezinām, neredzam un pat nevaram iedomāties. Un tā ir šīs filmas lielākā vērtība,” teica Anatolijs Kreipāns.

Foto: Publicitātes foto

“Tādā tuvplānā sportista ikdiena, traģika, grūtības – es pirmo reizi redzēju. Tādā apjomā, tik dabiski. Patrīcija demonstrē sportista etalonu, kādam jābūt sportistam, ar kādu attieksmi, cīņassparu, izpratni par lietām – tas bija izcili!” tā režisors, sporta žurnālists Andris Ušackis.

Filma izsaukusi arī pozitīvas atsauksmes kino profesionāļu vidū. ““Patrīcija” mani satrieca līdz asarām. Sporta vārdiem runājot, uzkāpa uz viena no pakāpieniem manā personīgajā dokumentālā kino gada pjedestālā,“ tā pēc filmas pirmizrādes rakstīja kino režisors Uģis Olte portālā “Kino Raksti”. Savukārt režisore Ieva Ozoliņā portālā LSM.lv raksta, ka “dokumentālā filma “Patrīcija” ir stāsts par dzelzs meiteni, par viņas ceļu līdz Latvijas labākās slēpotājas titulam, par neatlaidību un “sportisko niknumu”. Šī filma iedvesmo un nedaudz ļauj ieskatīties, kā izcīnīt panākumus, kas ieies Latvijas slēpošanas sporta vēsturē. Tomēr, manuprāt, filma ir par ko citu.Tas ir stāsts par stipru ģimeni un spēcīgu savstarpējo atbalstu, kas saskatāms katrā ainā.”

Filmas “Patrīcija” režisori ir Dāvids Ernštreits un Inese Kļava, galvenais operators Normunds Pavlovskis, montāžas režisore Inese Kļava, komponists Otto Auniņš, skaņu režisors Artis Lūsis, producenti Elīna Gediņa-Ducena un Gints Grūbe.

Foto: Publicitātes foto

Filma ir ilgtermiņa dokumentāls vērojums, un tās idejas autors ir režisors un žurnālists Dāvids Ernštreits, kurš filmas galvenās varones ģimenei un Patrīcijas Eidukas sporta karjerai seko līdzi kopš 2018. gada līdz pat 2023. gadam. Dāvids Ernštreits filmas pirmizrādē pateicās filmas varoņiem par doto iespēju veidot stāstu, kas ne tikai atspoguļo jauna sportista tapšanu un sporta aizkulises, bet arī parāda kādas unikālas Latvijas ģimenes stāstu.

Filmas galvenā varone Patrīcija Eiduka nāk no septiņu bērnu ģimenes Aizkraukles novada Vecbebros. Viņa jau 18 gadu vecumā bija iekļauta Latvijas komandas sastāvā startam 2018. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā. Patrīcija ir pirmā Latvijas slēpotāja, kurai izdevies izcīnīt medaļu pasaules čempionātā – viņa izcīnīja sudrabu 2022. gada U23 pasaules čempionātā. Gadu vēlāk viņa Pasaules kausa izcīņā uzvarēja jauno (U23) sportistu ieskaitē. Pasaules kausa posmos viņa divreiz ir izcīnījusi 5. vietu, kā arī ieguvusi 8. vietu prestižā daudzdienu slēpojuma Tour de Ski kopvērtējumā. 2023. gada slēpošanas sezona bija viņa sportistes karjeras labākais gads.

Dokumentālā filma “Patrīcija” jau atlasīta un starptautisko pirmizrādi piedzīvos Vācijas lielākajā dokumentālo filmu festivālā Minhenē, kas norisināsies no 1. līdz 12. maijam. “Doc fest Munich” ir viens no lielākajiem pasaules dokumentālā kino notikumiem, kura programmā parasti tiek atlasītas pagājušā gada labākās filmas, kas piedzīvo starptautisko vai pasaules pirmizrādi un akcentē pasaules aktuālās norises, dzimumu līdztiesības aspektus, kultūru daudzveidību un dokumentālā kino valodas attīstību. Kopš 2019. gada “Doc fest Munich” ir lielākais Vācijas dokumentālo filmu festivāls un pirmizrāžu skatuve daudzām nozīmīgām Eiropas filmām.

Foto: Publicitātes foto

Filma  “Patrīcija” 2023. gadā bija arī nominēta Nacionālajai kino balvai “Lielais Kristaps” kategorijās “Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma” un “Labākais montāžas režisors”.

Pēc filmas pirmizrādes gaidāmi vairāki seansi ar Patrīcijas Eidukas un filmas varoņu piedalīšanos. 20. martā seanss Pļaviņu kultūras centrā ar Patrīcijas Eidukas, viņas brāļa Valta Eiduka un režisora Dāvida Ernštreita piedalīšanos; 21. martā seanss kinoteātrī “Kino Bize” – tikšanās ar Patrīciju Eiduku un Dāvidu Ernštreitu; 22. martā – īpašais seanss ar filmas komandu kinoteātrī “Forum Cinemas” un Vecbebros.

Dāvids Ernštreits iepriekš veidojis dokumentālās filmas “Dukuru zelta līnija”, “Trillium”, “Mūsējie”, “Leģenda Jānis Lūsis”, “Inese pirmā”, “Dukuru mezgls”, bet režisore Inese Kļava iepriekš ir radījusi dokumentālās filmas “Brisele”, “Eks Āmens”, “Es”, “Gatavs” un kopā ar Ivaru Zviedri veidojusi režiju filmai “Dokumentālists”, kā arī bijusi scenārija autore un montāžas režisore daudzām citām dokumentālām filmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!