Foto: Kadrs no filmas "Limuzīns Jāņu nakts krāsā".

Nacionālā kino centra (NKC) portālā "filmas.lv" no piektdienas līdz nākamās nedēļas otrdienai, 25. jūnijam, norisināsies tiešsaistes Jāņu festivāls, informēja NKC pārstāve Kristīne Matīsa.

Programmā iekļautas iecienītākās "vasaras filmas" no Latvijas kinoklasikas, un šī izlase dos iespēju visas pasaules tautiešiem pieminēt aktrisi Baibu Indriksoni un ieskandināt 95. jubilejas svinēšanu kinoaktierim Eduardam Pāvulam. Piecas spēlfilmas no piektdienas pieejamas bez maksas jebkurā laikā un jebkurā vietā pasaulē, kur vien ir interneta pieslēgums.

Interesenti varēs noskatīties režisora Jāņa Streiča 1981. gada komēdiju "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", kas kļuvusi arī par aktrises Indriksones filmogrāfijas vienu no nozīmīgākajiem kinodarbiem – viņas tēlotā Olita Sprēsliņa ir komiska raksturloma, kolorīts tēls, kas ironizē par mietpilsonisku liekulību un apsviedīgu šeptēšanos.

Tāpat varēs noskatīties režisora Aleksandra Leimaņa "Vella kalpu" diloģija – 1970. gada kinolenti "Vella kalpi" un 1972. gada filmu "Vella kalpi Vella dzirnavās". Programmā iekļauta arī Leimaņa muzikāli romantiskā senlaiku fantāzija – 1975. gada filma "Melnā vēža spīlēs". Šajās Leimaņa filmas arī lomas atveido Indriksone un Pāvuls.

Portāla "filmas.lv" Jāņu kolekcijā šogad iekļauta arī Indriksones un Pāvula pirmā satikšanās uz kinoekrāna – 1957 .gada filma "Zvejnieka dēls", kas ir rakstnieka Viļa Lāča romāna otrais ekranizējums. Filmu veidoja režisors Varis Krūmiņš un operators Māris Rudzītis.

Tiešsaistes Jāņu festivāls NKC portālā "filmas.lv", kas nodrošina Latvijas kinomākslas plašāku pieejamību sabiedrībai, veidots ar Latvijas Nacionālā arhīva Valsts Kinofotofonodokumentu arhīva palīdzību un Kultūras informācijas sistēmu centra tehnisko atbalstu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!