Foto: Lauris Aizupietis

1. jūlijā Rīgā filmu studija "Mistrus Media" sākusi darbu pie režisores Martas Elīnas Martinsones jaunās komēdijas "Vecāku sapulce" filmēšanas, portālu "Delfi" informē studijas pārstāvji. Filma ir iecerēta kā aktieru ansambļa komēdija, kura vēsta par kādas Rīgas skolas klases vecāku sapulci, attiecībām, pārpratumiem un konfliktiem, kas parasti rodas šādā nelielā sabiedrībā.

Kā norāda "Mistrus Media", tā būs aktieru ansambļa komēdija, kas mūsdienu Latvijas tēmas un problēmas ietvers ikvienam atpazīstamā vidē un situācijā. Filmā vecāku lomas atveido vadošo Latvijas teātru aktieri Elita Kļaviņa, Lauris Dzelzītis, Anta Aizupe, Gatis Maliks, Sandra Kļaviņa, Mārtiņš Meiers, Dārta Daneviča, Mārtiņš Kalita, Inese Pudža, Lelde Dreimane, Inga Siliņa, Anna Putniņa, Ieva Pļavniece, Marija Grauba, Evija Martinsone, Reinis Suhanovs, Inta Tirole, Mārcis Lācis, jaunās skolotājas lomā aktrise Sandija Dovgāne, skolas mācību pārzines lomā Indra Burkovska, citās lomās – Āris Matesovičs, Dace Everss.

Spēlfilmas "Vecāku sapulce" scenārija autore ir Linda Rudene, režisore Marta Elīna Martinsone, operators Aigars Sērmukšs, mākslinieks Jānis Bijubens, kostīmu mākslinieces Ieva Kauliņa, Jūlija Volkinšteine, grima māksliniece Maija Gundare, filmas producenti Inese Boka-Grūbe, Gints Grūbe, izpildproducente Ilze Krūmiņliepa.

"Jebkuram cilvēkam ar skolas vecuma bērnu, ir labi pazīstams jēdziens "vecāku sapulce", un tieši šī reālo situāciju atpazīstamība ir tas, kas mani šajā stāstā uzrunā visvairāk," stāsta Marta Elīna Martinsone. "Mēs dzīvojam laikā, kad konstruktīvs dialogs un diskusija ir kļuvuši teju neiespējami, un vecāku sapulce ir kā mikrokosmoss, kurā šo tēmu pašķetināt tālāk. Lai arī "Vecāku sapulce" ir komēdija, manuprāt, tā runā par ļoti nozīmīgu tēmu, par kuru publiskās diskusijas Latvijā nav norimušas gadu desmitiem – tā ir pedagogu loma un izaicinājumi, ar kuriem viņiem jāsastopas ikdienā, un jo īpaši – vecāku sapulcēs."

Foto: Lauris Aizupietis

Filmas stāsts ar vieglu ironiju būs spoguļattēls gan izglītības reformu peripetijām mūsdienu Latvijā, gan sabiedrības vērtību maiņai un noslāņošanās problēmām un paaudzēs sakņotiem stereotipiem par skolu, vecākiem un skolotājiem, norāda "Mistrus Media".

"Skolas vide nešaubīgi ir apbrīnojami precīzs sabiedrības mikromodelis, jo te satiekas visi – sākot no darbiniekiem līdz bērniem un vecākiem, turklāt katrs pārstāvot citu paaudzi, citu sociālo slāni, reliģisko, politisko un jebkāda cita veida piederību. Vārdu sakot – skolas vide ir bezgala pateicīga konfliktu augsne, tik pateicīga, ka pareizā koncentrācijā var izrādīties gauži komiska," stāsta filmas scenārija autore Linda Rudene.

"Mistrus Media" informē, ka filma kinoteātros būs skatāma jau 2025. gada sākumā.

Spēlfilmas "Vecāku sapulce" uzņemšanu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un tā top sadarbībā ar Latvijas televīziju, SIA "Latvijas mobilais telefons" un TET TV+.

Filma top filmu studijā "Mistrus Media", kas iepriekš veidojusi daudzsēriju filmas "Pansija pilī", "Emīlija. Latvijas preses karaliene", spēlfilmas "Marijas klusums", "Janvāris", "Melānijas hronika", "Tēvs Nakts", "Sema ceļojumi", "Maiņa".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!