Foto: AFP/Scanpix

ASV izklaides kompānija "Paramount" apvienosies ar kinostudiju "Skydance", tādējādi noslēdzot gadu desmitiem ilgušo Redstounu ģimenes dominēšanu Holivudā un piesaistot ļoti nepieciešamo finansējumu "Paramount", kas ar grūtībām pielāgojas izmaiņām izklaides industrijā.

Darījums arī nozīmē, ka izklaides nozarē arvien lielāka ietekme būs "Skydance" dibinātājam Deividam Elisonam, kurš ir programmatūras kompānijas "Oracle" dibinātāja miljardiera Lerija Elisona dēls.

Šerijas Redstounas uzņēmumam "National Amusements" ar viņas nelaiķa tēva Samnera Redstouna īpašumu pārvaldnieka starpniecību līdz šim piederēja vairāk nekā trīs ceturtdaļas "Paramount" A klases akciju ar balsstiesībām. Viņa ar grūtībām ir spējusi saglabāt kontroli uzņēmumā, kuram pieder arī mediju kompānija CBS, kas veidojusi tādus kinogrāvējus kā "Top Gun" un "The Godfather" ("Krusttēvs").

Pirms dažām nedēļām Redstouna noraidīja līdzīgu "Skydance" piedāvājumu, tomēr tagad tam piekritusi.

Jaunās kompānijas – "New Paramount" – kopīgā vērtība būs ap 28 miljardiem ASV dolāru (25,9 miljardi eiro). Ja darījums saņems ASV regulatoru atļauju, Elisons kļūs par jaunās kompānijas vadītāju.

Gaidāms, ka darījums tiks pabeigts nākamā gada pirmajā pusē.

Sarežģītā darījuma rezultātā "Skydance" ieguldīs aptuveni astoņus miljardus ASV dolāru "Paramount". Tas ir divpakāpju darījums, kurā "Skydance" samaksās 2,4 miljardus dolāru, lai iegādātos "National Amusements", kas kontrolē "Paramount". Pēc tam "Skydance" apvienosies ar "Paramount".

Kalifornijas štata Santamonikā bāzētā "Skydance" ir bijusi iesaistīta vairāku "Paramount" pēdējā laika kases grāvēju, piemēram, "Top Gun: Maverick" ("Top Gun: Maveriks") ar Tomu Krūzu un "Mission Impossible" ("Neiespējamā misija) daļu producēšanā.

2010. gadā Elisona dibinātā "Skydance" ātri izveidoja producēšanas partnerību ar "Paramount".

Jūnija sākumā "Paramount" akcionāru pilnsapulcē tika apstiprināts restrukturizācijas plāns, kas paredz arī plašus taupības pasākumus.

Pēc tam, kad šogad darbu atstāja "Paramount" vadītājs Bobs Bekišs, kuram bija vairāki konflikti ar Redstounu, uzņēmuma vadību pārņēma trīs koleģiāli vadītāji. Nomainīti arī četri kompānijas direktoru padomes locekļi.

Gadiem ilgi "Paramount" ir centusies pielāgoties mainīgajai tirgus situācijai, kad kabeļtelevīzija zaudē aktualitāti. 2021. gadā tika izveidota straumēšanas platforma "Paramount+", taču zaudējumi un parādi turpina krāties.

Samners Redstouns izmantoja ģimenei piederošo kinoteātru tīklu "National Amusements", lai izveidotu lielu mediju impēriju, kurā ietilpst CBS un "Viacom", kas gadu laikā ir gan apvienotas, gan atdalītas. Pēc atdalīšanas 2006. gadā tās atkal apvienojās 2019. gadā, izveidojot kompāniju "ViacomCBS". 2022. gadā uzņēmums tika pārdēvēts par "Paramount Global".

"Viacom" Samnera Redstouna vadībā kļuva par vienu no ASV mediju tirgus lielākajiem spēlētājiem, kas apvienoja maksas televīzijas kanālus MTV, "Comedy Central", "Nickelodeon" un kinostudiju "Paramount Pictures".

Pēdējo mēnešu laikā interesi par "Paramount" izrādīja "Apollo Global Management" un "Sony Pictures".

Pērn izskanēja, ka arī "Warner Bros. Discovery" meklē iespējas apvienoties ar 1936. gadā dibināto "Paramount", bet februārī "Warner" sarunas izbeidza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!