Foto: Shutterstock

Holivudas videospēļu aktieri piektdienas, 26. jūlija, rītā sāk streiku, pieprasot aizsardzību pret mākslīgā intelekta izmantošanu, ceturtdien paziņoja ASV aktieru arodbiedrība.

Streiks šajā nozarē sākās Kalifornijas štatā pulksten 0.01 (plkst.7.01 pēc Latvijas laika), pavēstīja Kinoaktieru ģilde un Amerikas Televīzijas un radio mākslinieku federācija (SAG-AFTRA).

Par streiku ir paziņots pēc vairāk nekā pusotru gadu ilgām neauglīgām sarunām starp šo arodbiedrību un vairākiem videospēļu milžiem, tai skaitā "Activision", "Disney", "Electronic Arts" un "Warner Bros. Games".

"Mēs negrasāmies piekrist līgumam, kas ļauj kompānijām ļaunprātīgi izmantot mākslīgo intelektu par sliktu mūsu biedriem. Mums pietiek," paziņoja SAG-AFTRA prezidente Frena Drešere.

"Kad šīs kompānijas nopietni piedāvās vienošanos, ar kuru mūsu biedri varēs sadzīvot un strādāt, mēs būsim gatavi sarunām."

Nepanāktā vienošanās attiecas uz apmēram 2600 aktieriem, kuru balss tiek izmantota videospēlēs vai kuru fiziskās kustības tiek ierakstītas datora radīto personāžu animācijai.

Arodbiedrības biedri bažījas par mākslīgā intelekta izmantošanu šajā nozarē, jo mākslīgā intelekta tehnoloģija padara iespējamu aktieru balss reproducēšanu vai kaskadieru darbību digitālu atveidošanu bez aktieru piekrišanas vai godīgas atlīdzības.

Holivudu pērn paralizēja mēnešiem ilgs aktieru streiks, kas beidzās pēc viņu vienošanās ar studijām par jaunu darba līgumu. SAG-AFTRA tagad pieprasa garantijas arī aktieriem videospēļu nozarē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!