Foto: Publicitātes foto

30. septembrī kinoteātrī "Splendid Palace" Latvijas pirmizrādi piedzīvos britu režisora Džeimsa Džonsa dokumentālā filma "Pretinde" ("Antidote"). Tā uzņemta kā "Oskara" balvu ieguvušās filmas "Navaļnijs" ("Navalny") turpinājums.

Kā portālu "Delfi" informē kinoteātra pārstāvji, filmas "Pretinde" galvenās personas ir pētnieciskais bulgāru žurnālists, starptautiski pazīstamais Hristo Grozevs, kurš plaši atspoguļojis Krievijas iebrukumu Ukrainā un Putina režīma noziegumus, kā arī krievu opozīcijas politiķis Vladimirs Kara-Murza un kāds bijušais Krievijas specdienestu darbinieks. Tāpat filmā redzams arī kāds zinātnieks, kurš piedalījies indīgu vielu ražošanas programmā.

"Pretinde" raksturota kā filma-izmeklēšana; tajā Hristo Grozevs izseko to cilvēku likteņiem, kuri ir izaicinājuši Putina režīmu. Kā norāda "Spelndid Palace" pārstāvji, filmas veidotāji bija spiesti ievērot drošību – izvairījās no publicitātes un atklātības, apsprieda darba momentus ar kodētu ziņojumu palīdzību īpašā lietotnē.

"Pēc vairākiem uzlaušanas mēģinājumiem filmas materiāli tika glabāti īpašā seifā pazemes bunkurā drošības apsvērumu dēļ," stāsta režisors Džeimss Džonss. "Visa filmas tapšanas gaita – tā bija līdz šim nepiedzīvota slepenība."

Operējot ar faktiem un drošām liecībām, režisors filmā fokusējas uz Lubjankas slepeno programmu – tā vērsta uz pašu aktīvāko Krievijas režīma pretinieku likvidēšanu, izmantojot stipras iedarbības indes.

"Kad (pētniecības centrs) "Bellingcat" un (kino kompānija) "Passion Pictures" piedāvāja man uzņemt filmu, kura atmasko Krievijas slepkavības mašinēriju, es apzinājos, ka tieši šādu filmu esmu vēlējies radīt visas savas profesionālās darbības laikā," Džeimss Džonss stāstījis pirms savas filmas pirmizrādes. "Mana iepriekšējā kinolente "Čornobiļa: zudušās piezīmes" ("Chernobyl: The Lost Tapes") stāsta par impērijas vēsturi, kura brūk zem pašas melu nastas. Zināmā mērā jaunā filma ir tā paša stāsta mūsdienu versija, un es ceru, ka tā godinās daudzos Vladimira Putina upurus un izgaismos to ārkārtējo drosmi."

Filmas "Pretinde" pirmizrāde notika Traibekas kinofestivālā Ņujorkā. "Filma kliedzoši stāsta par nežēlīgu uzbrukumu žurnālistiem sekām," teikts žūrijas lēmumā, piešķirot filmai balvu.

Plānots, ka filmu "Pretinde" 30. septembrī Rīgā skatītājiem prezentēs režisors Džeimss Džonss, kas ir arī divkārtējs "Emmy" un citu kino balvu ieguvējs. Pirms seansa plānota tiešsaistes tikšanās ar vienu no filmas galvenajiem varoņiem Hristo Grozevu, kura ierašanos, kā norāda "Splendid Palace" pārstāvji, Latvijā neatbalstīja viņa drošības dienests.

Hristo Grozevs piedalījās arī kanādiešu kinorežisora Daniela Roera 2022. gadā publicētās filmas "Navaļnijs" veidošanā – tā stāsta par Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija indēšanas izmeklēšanu. 2023. gadā filma ieguva ASV Kinoakadēmijas balvu "Oskars" kā labākā dokumentālā filma. Toreiz šis apbalvojums saņēma neviennozīmīgu reakciju Ukrainas atbalstītāju vidū; piemēram, Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks norādīja uz ASV Kinoakadēmijas pretrunām politiskās neitralitātes jautājumā. 2023. gadā uz labākās dokumentālās filmas balvu pretendēja arī vairāki citi darbi, piemēram, dāņu režisora Simona Lērenga Vilmonta darbs "Māja no šķembām" ("A House Made of Splinters"), kas uzņemts Ukrainas austrumos un stāsta par vairākiem bērniem, kas tiek šķirti no vecākiem un ievietoti pagaidu bērnu patversmē.

"Delfi" jau informēja, ka 2023. gada sākumā Londona nav ļāvusi Hristo Grozevam un viņa ģimenes locekļiem apmeklēt Lielbritānijas Kino un televīzijas mākslas akadēmijas (BAFTA) balvu, kurai bija nominēta filma "Navaļnijs", lēmumu pamatojot ar "sabiedriskās drošības apdraudējumu".

Rīgā, kinoteātrī "Splendid Palace" filma "Pretinde" tiks demonstrēta tikai vienu reizi – kinofestivāla "Baltijas pērle" īpašajā programmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!