Foto: Linda Siliņa/DELFI

Kad sākas plūdi, vairāki dzīvnieki nonāk vienā laivā un dodas, kur straume nes, – ceļojumā, kurā gan jācenšas izdzīvot, gan jāiemācās sadarboties un atrast kopīgu valodu. Tā īsumā varētu atbildēt uz jautājumu, par ko ir jaunā režisora Ginta Zilbaloža animācijas filma "Straume". Tomēr aiz tik šķietami vienkāršas faktūras ir daudz lielāks un sarežģītāks stāsts, iespējams, ne mazāk dziļš kā filmā attēlotie plūdi.

"Straume" ("Flow", 2024) ir kļuvusi par vienu no pēdējo gadu spožākajiem un ārzemēs pieprasītākajiem pašmāju kino darbiem. Pirmo reizi kāda Latvijas pilnmetrāžas animācijas filma tika iekļauta prestižā Kannu kinofestivāla konkursā "Īpašais skatiens" ("Un Certain Regard"), kur sagaidīta ar stāvovācijām, saņēmusi lielu publikas un industrijas pārstāvju interesi, kā arī kino meistaru, piemēram, meksikāņu režisora Giljermo del Toro, uzslavas. Ansī animācijas filmu festivālā "Straume" ieguvusi četras balvas, to skaitā žūrijas un skatītāju balvu, nupat tā saņēmusi arī Melburnas Starptautiskā kinofestivāla (MIFF) balvu. Latvijas kino ekspertu komisija ir lēmusi izvirzīt "Straumi" kā Latvijas oficiālo pieteikumu ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" kategorijā "Labākā starptautiskā filma".

No šī gada rudens "Straume" būs skatāma kinoteātros daudzviet pasaulē: ASV, Kanādā, Vācijā, Spānijā, Itālijā, Dienvidkorejā, Japānā, Austrālijā un citviet. Filmas pirmizrāde Latvijā notiks 28. augustā kinoteātrī "Splendid Palace", bet citos pašmāju kinoteātros tā būs skatāma no 29. augusta.

Pirmais jautājums, ko saņēmu par "Straumi" no cilvēka, kas to vēl nav redzējis, bija – vai tā ir bērnu filma? Sakiet, kā uz šo jautājumu atbildētu jūs?

Manuprāt, tā ir arī bērnu filma, bet ne tipiska, un tieši tas ir interesanti. Tur nav nekā briesmīga vai tāda, kas varētu nākt bērniem par sliktu. "Straume", man liekas, ir gan jauniem, gan veciem, un katrs tur var saskatīt kaut ko citu, katram būs, kam sekot līdzi.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!