Foto: Linda Siliņa/DELFI

Ar stāvovācijām pēc seansa un ballīti kinoteātra "Splendid Palace" pagalmā savu ceļu pie Latvijas skatītājiem uzsākusi latviešu animācijas sensācijas Ginta Zilbaloža jaunākā filma "Straume" ("Flow"), kas jau ar panākumiem izrādīta vairākos prestižos starptautiskos kinofestivālos.

Animācijas filma "Straume" pasaules pirmizrādi piedzīvoja šopvasar Starptautiskajā Kannu kinofestivālā un bija iekļauta oficiālajā konkursa programmā "Īpašais skatiens / Un Certain Regard". Filma jau Kannās tika novērtēta ar stāvovācijām, tika pie pirmajiem izplatītājiem, kā arī izpelnījās uzslavu no slavenā meksikāņu režisora Giljermo del Toro. Panākumi turpinājās arī Ansī starptautiskajā animācijas filmu festivālā, kur "Straume" saņēma Žūrijas balvu un Skatītāju balvu. Savukārt neilgi pirms Latvijas pirmizrādes Zilbaloža jaunākais darbs tika izrādīts Austrālijā, Melburnas Starptautiskajā kino festivālā (MIFF), iegūstot "Bright Horizons Special Jury Award" un 15 000 Austrālija dolāru naudas balvu. "Straume" ir arī Latvijas pieteikums uz ASV Kinoakadēmijas balvu "Oskars", un kā pirmizrādē norādīja Latvijas Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma, filmas līdzšinējie panākumi tuvina mazo Latviju šim prestižajam apbalvojumam.

Uz filmas pirmizrādi no kinofestivāla Austrālijā bija ieradies gan pats filmas režisors Gints Zilbalodis, gan producents Matīss Kaža. Tāpat Latvijas pirmizrādē uz skatuves kāpa daļa no filmas komandas, kurā kopumā darbojušies kino profesionāļi no četrām valstīm – Latvijas, Somijas, Francijas un Beļģijas.

Pirmizrādes viesu vidū bija gan komponists Rihards Zaļupe, gan "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē, kuri abi strādājuši pie filmas skaņu celiņa. Tāpat sveikt kolēģi pirmizrādē bija ieradušies režisori Andris un Elza Gaujas, Ilze Burkovska-Jakobsena, Alise Zariņa, Linda Olte, brāļi Lauris, Raitis un Mārcis Ābeles, teātra režisore un aktrise Ināra Slucka, Latvijas Teātra darbinieku savienības vadītājs Ojārs Rubenis, reperis Prusax, aktrise Guna Zariņa, mūziķis Jānis Šipkēvics, aktieris un mūziķis Toms Auniņš, arhitekte Zaiga Gaile un Māris Gailis, aktieri Gerds Lapoška, Kaspars Znotiņš, ģitārists Edgars Rubenis un dzejniece Marija Luīze Meļķe, un daudzi citi.

Animācijas filmas "Straume" galvenais varonis Kaķis ir izteikts vientuļnieks. Kad viņa mājas iznīcina milzu plūdi, viņš atrod patvērumu nelielā laivā kopā ar citiem dzīvniekiem. Lai izdzīvotu, Kaķim jāiemācās sadarboties. Kopā ar Kapibaru, Lemuru, Suni un Putnu viņš ceļo cauri noslēpumainām ainavām, mācoties pielāgoties jaunajai, cilvēku neapdzīvotajai pasaulei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!