Foto: Kadrs no filmas "Samurajs"

Kinofestivāla "Baltijas pērle" programmā 1. oktobrī "Splendid Palace" tiks rīkots seanss izcilā franču aktiera Alēna Delona piemiņai, kurā varēs noskatīties režisora Žana Pjēra Melvila filmu "Samurajs" ar nesen mūžībā aizgājušo ekrāna zvaigzni galvenajā lomā.

Festivālu "Baltijas pērle" ar Alēnu Delonu saista īpašas attiecības. 1998. gadā aktieris pagodināja festivālu, kļūstot par tā goda prezidentu. Toreiz tā bija viņa pirmā un vienīgā Delona vizīte mūsu valstī un īpašs notikums leģendārā franču aktiera faniem.

"Delona ierašanās Latvijā, viņa uzstāšanās festivāla atklāšanas ceremonijā un uzruna skatītājiem un kolēģiem kinematogrāfistiem – tas viss tagad ataust atmiņā kā sapnis, izjūtot dziļu mīlestību un pateicību," raksta "Baltijas pērles" dibinātāja un vadītāja Marina Ļipčenko.

Kā norāda "Baltijas pērles" rīkotāja, pārsteidzošas sakritības dēļ neilgi pirms Alēna Delona aiziešanas mūžībā noslēdzās Žana Pjēra Melvila kulta filmas "Samurajs" (1967) ilgstošais restaurācijas process. Šopavasar šis lieliskais franču neo-noir paraugs atjaunotā versijā tika demonstrēts atsevišķos kinoseansos ASV un Eiropā.

Arī "Baltijas pērles" skatītājiem būs iespēja redzēt šo filmu, kurai bija liela ietekme uz pasaules kino.

""Samurajs" ir bijis un paliek atskaites punkts, mīlestības un rūpīgas izpētes objekts daudzām režisoru paaudzēm. To atzina Martins Skorsēze un Kventins Tarantīno, Džims Džārmušs un Takeši Kitano, Liks Besons un Deivids Finčers, Džoels un Ītans Koeni. Precīzs un inteliģents scenārijs, neticami stilīgs attēls, izcils aktieru sastāvs un Melvila spēja aizpildīt kadru ar īpašu, šķietami sabiezinātu atmosfēru padarīja "Samuraju" par vienu no spraigākajiem un aizraujošākajiem trilleriem pasaules kino vēsturē. Un metodiskā algotā slepkavas Džefa Kostello loma, iespējams, ir labākā Alēna Delona spožajā filmogrāfijā," saka Ļipčenko.

Filmu no oriģinālā 35 mm filmas negatīva 2024. gadā pilnībā restaurēja un atjaunoja "Pathé" un "Criterion Collection" sadarbībā ar "L'Immagine Ritrovata". Filma vienīgo reizi tiks izrādīta 1. oktobrī "Splendid Palace".

Jau vēstīts, ka kinofestivāls "Baltijas pērle" notiks no 24. septembra līdz 3. oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!