Foto: Kadrs no filmas "Zudušais teātris"

Kinofestivāla "Baltijas pērle" programmā kinoteātrī "Splendid Palace" 29. septembrī pulksten 15 pasaules pirmizrādi piedzīvos jauna dokumentālā filma ar spēlfilmas elementiem "Zudušais teātris" par Staļina laikā nošauto Maskavas latviešu teātra "Skatuve" trupu.

Filmā būs redzamas aktrises Guna Zariņa, Inese Pudža, režisore Māra Ķimele, kā arī aktieris Ģirts Ķesteris.

"Zudušais teātris" vēstīs par notikumiem 1938. gadā, kad 3. februārī NKVD (Iekšlietu Tautas komisariāta) poligonā Butovā, Krievijā tika nošauti 258 cilvēki, no kuriem 229 bija latvieši. Tajā dienā Maskavā tika iznīcināta latviešu teātra "Skatuve" trupa, tai skaitā aktrise Marija Leiko, kādreizējā vācu mēmā kino zvaigzne, kura bija spēlējusi Frīdriha Vilhelma Murnava un citu Eiropas klasiķu filmās.

"Par to klusēja vairākus desmitus gadus – vispirms tādēļ, ka nedrīkstēja runāt, pēc tam tādēļ, ka negribēja. Bet tā taču ir absolūti unikāla un traģiska lappuse pasaules teātra vēsturē," raksta "Baltijas pērles" rīkotāji.

Foto: Kadrs no filmas "Zudušais teātris"

Kopš traģiskajiem notikumiem ir pagājuši 86 gadi un teātra "Skatuve" liktenis kļuvis par iedvesmu uzreiz divām filmām, kas ir tapušas Latvijā: Dāvja Sīmaņa spēlfilmai "Marijas klusums", kā arī Darjas Violinas un Sergeja Pavlovska mākslinieciski dokumentālajai lentei "Zudušais teātris".

Par teātri "Skatuve" nav daudz vēsturisko materiālu, trūkst kinohronikas, kas būtu saistītas ar šo teātri, arī faktoloģiskā materiāla arī bija ļoti maz. Tomēr Darja Violina un Sergejs Pavlovskis, kuri jau ilgstoši bija pētījuši Staļina terora tēmu (viņu filma "Ilgāk par dzīvi", veltīta "tautas ienaidnieku" sievām un bērniem, guva plašu atzinību un starptautisko festivālu balvas), veikuši milzīgu izpētes darbu.

"Mēs pusgadu pavadījām Vācijas arhīvos, ar lielām grūtībām, bet atradām septiņas filmas ar Marijas Leiko piedalīšanos. Mēs arī esam ļoti pateicīgi Latvijas Valsts arhīvam, kurā tika atklāti pārsteidzoši artefakti — piemēram, es turēju rokās Marijas ārzemju pasi, ar kuru viņa 1935. gadā iebrauca PSRS, dodoties pretī savai liktenīgajai bojāejai," stāsta filmas autore Darja Violina. "Mēs saņēmām NKVD izmeklēšanas lietas un visu ,,Skatuves" aktieru nopratināšanas protokolus. Un, protams, milzīgu ieguldījumu filmā sniedza Māra Ķimele, izcilā latviešu režisore un teātra "Skatuves" režisores Annas Lācis mazmeita, kuras dramatiskajam liktenim filmā veltīta ievērojama daļa," stāsta filmas veidotāji.

Foto: Kadrs no filmas "Zudušais teātris", režisore Anna Lācis

"Mēs atjaunojām vēsturi pa kripatiņai. Un izmantojām paņēmienu, kuru, godīgi sakot, iepriekš ne pārāk mīlējām: rekonstrukciju, atveidi. Taču šajā gadījumā tas šķiet pilnīgi pamatoti. Brīnišķīgie aktieri Guna Zariņa, Inese Pudža un Ģirts Ķesteris pēc sižeta lasa lugu par teātri "Skatuve", ko iestudē Māra Ķimele," stāsta autori.

"Pirmo reizi šajā filmā mēs paceļam plīvuru pār vēsturiskiem noslēpumiem pilno slavenā režisora un aktiera Osvalda Glāznieka biogrāfiju. Un tomēr ārpus šīs pilnmetrāžas stundas filmas palika neticami daudz sižetu. Varoņu biogrāfijas ir tik neparastas, ka tās varētu kļūt par atsevišķām lielām filmām. Tā varētu būt vesela sāga," saka filmas režisori.

Filmas "Zudušais teātris" veidotāji un dalībnieki tiksies ar skatītājiem pirmizrādes laikā, lai turpinātu sarunu par represijām un teātri. Plānotais seanss "Baltijas pērles" programmā ir vienīgais, kurā filma tiks izrādīta.

Jau vēstīts, ka festivāls "Baltijas pērle" šogad notiks no 24. septembra līdz 4. oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!