Foto: Capital Pictures/Scanpix/LETA

Kinofestivāls "Baltijas pērle" sadarbībā ar Britu kinoinstitūtu (BFI) šoruden piedāvās labāko 2023. un 2024. gada Lielbritānijas filmu programmu.

Programmā iekļauta filma "Visi esam svešinieki" ("All of Us Strangers", Lielbritānija, ASV, 2023), kas, iespējams, ir kritiķu visaugstāk novērtētā filma no šīs programmas. Vairāk nekā simts nomināciju visdažādākajās kategorijās, 28 balvas un 8,8 balles vietnē "Rotten Tomatoes".

"Baltijas pērles" rīkotāji norāda, ka šie filmas panākumi galvenokārt ir aktiera Endrjū Skota nopelns. Fenomenālais mākslinieks, kura dēļ skatītāji visā pasaulē nāk uz kino skatīties izrāžu ierakstus, šeit raugās bezdibenī. Stāsts par viņa varoni, Londonas scenāristu Ādamu, ir satriecoši skumjš vēstījums par mīlestību, piedošanu un atvadām.

Latvijas skatītājiem tiks piedāvāta arī melnā komēdija "Neviens nav ideāls" ("Wicked Little Letters", Lielbritānija-Francija, 2024). Varētu teikt, ka tā ir klasiska britu melnā komēdija, ja nebūtu viena "bet": filmas pamatā ir reāli notikumi, kas risinājušies aptuveni pirms gadsimta, raksta "Baltijas pērles" programmas veidotāji. Grūti noticēt, ka deviņpadsmit anonīmas vēstules, izsmalcināti uzrakstītas ar dažādiem apvainojumiem, spēja sagraut ierasto dzīves gaitu idilliskā pilsētiņā Lamanša krastā. Taču skandāls, ko tās izraisīja, aizceļoja līdz pat Vestminsterai. "Neviens nav ideāls" tiek raksturota kā drosmīga, smieklīga, neprognozējama filma, ko veidojusi režisore Tea Šaroka un lielisks aktieru ansamblis – Olīvija Kolmane, Džesija Baklija, Timotijs Spols, Džeisons Votkinss, Hjū Skiners un citi.

Vēl viena šīs programmas filmas ir "Harolda Fraja neticamais svētceļojums" (Lielbritānija, 2024). Festivāla rīkotāji to piesaka kā tīrasiņu melodrāmu, turklāt "nevainojami nospēlēta, sirsnīgi iecerēta un skaisti uzņemta", kā to novērtējis "The Guardian". Un tas nebūt nav visaugstākais vērtējums par Hetijas Makdonaldas filmu - daudzi kritiķi to nosaukuši par nepārprotami lielisku.

Galvenajā lomā redzams aktieris Džims Brodbents. Viņa atveidotais Harolds Frajs atveido necilu pensionāru, kura laulība plīst pa vīlēm un vainas apziņa sūrst. Novecojušais Frajs dosies ceļā pāri visai valstij, kā to reiz darīja Forests Gamps. Taču viņu gaida liels uzdevums – glābt savu draudzeni. Vai vismaz uzlabot viņai garastāvokli ar savu dīvaino un neloģisko rīcību...

Programmā iekļauta arī filma "Karaliskās spēlītes" ("Firebrand", Lielbritānija, 2023) – stāsts par vienu no Henrija VIII sešām sievām. Alīsija Vikandere spēlē skaisto Katrīnu Parru, Sems Railijs parādīs kā dēmoniskais barons Tomass Seimūrs, kura dēļ galvu zaudēja augstdzimušās princeses un trīs karalienes... kurš pats galu galā zaudēja galvu, bet tikai uz ešafota. Uz ekrāna valda Džūds Lovs Henrija VIII lomā.

Programmu papildinās arī filma "Iespējamā tikšanās" ("Freud's Last Session", Īrija, Lielbritānija, 2023) ir ne tikai par divu izcilu angļu – Džona Tolkīna un Klaiva Lūisa – tikšanos Oksfordas krogā "Ērglis un bērns". Nav šaubu, ka "Gredzena pavēlnieka" un "Nārnijas hroniku" autori bieži pavadīja laiku sarunās.

Bet vai Klaivs Lūiss un Zigmunds Freids bija tikušies, neviens īsti nezina. Taču, ja šī tikšanās būtu notikusi Londonā, jaunajam Oksfordas pasniedzējam un cienījamajam psihoanalīzes profesoram būtu bijis par ko runāt. Par Dievu, kam ateists Lūiss tikko bija pievērsies. Par mīlestību un seksu, dzīves un nāves jēgu. Un par Lūisa romānu ,,The Pilgrim's Regress", kurā izsmiets varonis vārdā Zīgmunds... Režisors Mets Brauns (Matt Brown), izmantojot Marka Sentžermēna lugas "Freida pēdējā sesija" motīvus, atļāvies greznību uzņemt filmu tai publikai, ko dēvē par akadēmisku. Freida lomā – sers Entonijs Hopkinss.

Vēl viena filma jaunāko britu filmu programmā būs "Brīnumu klubs" ("The Miracle Club", Lielbritānija, Īrija, 2024). Jaunajā kinodarbā spēlē trīs "Oskara" balvu ieguvušās aktrises, pasaules kino granddāmas – Megija Smita, Lora Linnija, Ketija Beitsa. Nelielajā Francijas pilsētiņā Lurdā, kurā nav pat 15 000 iedzīvotāju, katru gadu ierodas pieci miljoni tūristu. Kurš kristietis negribētu redzēt vietu, kur Dievmāte parādījās 18 reizes piecu mēnešu laikā? Nokļūt Lurdā nav viegli. Francijas nacionālais svētceļojums uz Lurdu notiek 15. augustā, bet dominikāņu svētceļojums – 7. oktobrī. Īriem nav atsevišķa datuma, bet, kā stāsta filmas režisors Tadeušs O'Salivans, 1967. gadā četrām sievietēm no Dublinas apkaimes bija iespēja pieskarties brīnumam. Tiesa, lai to izdarītu, viņām bija jāuzvar talantu konkursā un jācīnās pret kaitinošiem vīriem.

Jau vēstīts, ka festivāls "Baltijas pērle" notiks no 24. septembra līdz 3. oktobrim kinoteātrī "Splendid Palace". Plašāk par festivāla programmu – "Baltijas pērles" mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!