Foto: F64

Pirms 20 gadiem, 2004. gada 18. septembrī, Mākslas dienu tēma bija viduslaiki un leģendārā latviešu mākslas filma "Vella kalpi". Šajā dienā Vecrīgā bija redzami karakalpi Ērmanis, Andris un Pēteris, kā arī viņu daiļās pavadones Anna un Lēne – aktieri no 1970. gadā tapušās Rīgas Kinostudijas filmas. Portāls "Delfi" piedāvā arhīva attēlus, kur fiksēta filmas "Vella kalpi" aktieru satikšanās 34 gadus pēc kinolentes pirmizrādes.

2004. gada Mākslas dienās Rīga atkal bija nonākusi "vella kalpu" varā, uz Mākslas dienu pasākumu bija ieradušies vairāki filmas aktieri – Olga Dreģe (Anna), Eduards Pāvuls (Ērmanis), Artūrs Ēķis (Pēteris), Haralds Ritenbergs (Andris), Baiba Indriksone (Lēne), kā arī Zigrīda Stungure, kas filmā atveidoja mūķeni Veroniku, Ingrīda Andriņa (Cecīlija) un Kārlis Sebris – mācītājs Samsons. No galvenajiem varoņiem trūka vien Lolitas Caukas, kura filmā spēlēja Rūtu.

Toreiz svinības sākās Rātslaukumā pie Melngalvju nama, kur varen kupls interesentu pulks uzgavilēja "Vella kalpu" varoņiem. Filmas aktieri pūļa vidū droši turēja rokās Rīgas lielo atslēgu un solīja to atdot tikai īstajiem saimniekiem, pirms 20 gadiem vēstīja prese. Eduards Pāvuls Rātslaukumā, krāmējot grozā dažādus gardumus, atkārtoja leģendāro frāzi: "Tas man brokastīm, brokastīm." Savukārt Baiba Indriksone atzina: "Kamēr vien nenodzisīs filmas lente, tikmēr mēs dzīvosim."

Kur filmēt Rīgu?

Filmas uzņemšanas sākumā lielas problēmas radīja filmēšanas vietu izvēle, it īpaši grūti bija atrast vēsturisku cietoksni, kur filmēt zviedru uzbrukumu Smilšu bastionam. Tika pat apsvērta iespēja būvēt to kā milzīgu dekorāciju pie Baltezera kanāla ietekas Gaujā, tomēr šī projekta tāme izrādījās 84 tūkstoši rubļu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!