Foto: Kadrs no filmas "Juris Jurjāns. Septiņas dienas ar gleznošanu, runāšanu, klusēšanu"

Pēc skatītāju lielās intereses uz kino ekrāniem atgriežas Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras 2024" rudens balsojumā iekļuvusī režisores Dzintras Gekas dokumentālā filma "Juris Jurjāns. Septiņas dienas ar gleznošanu, runāšanu, klusēšanu", kas stāsta par mākslinieka esības alkām gleznot līdz mūža galam.

Dokumentālajā filmā režisore Dzintra Geka radījusi saistošu portretu par latviešu gleznotāju Juri Jurjānu (1944–2023), vēsta tās veidotāji. Filma atklāj viņa pasauli un iemieso vizuāli bagātīgu stāstu par brīvību mākslā, dzīves enerģiju un virtuozitāti. Kā vienmēr, Juris Jurjāns ir brīvs, par savu mākslas tēmu izvēlas skaistumu un atsakās spēlēt pēc noteikumiem, kurus diktē vecums. Viņš turpina savus ikdienas rituālus, iemalko viskiju, pīpē cigārus un glezno. Lietus līst vai saule spīd, ik dienu viņš ceļas, ņem savu spieķi un mēro garo ceļu no mājas Berģos līdz Vecrīgai. Tad pa stāvajām kāpnēm dodas uz sesto stāvu un nokļūst savā pasaulē – studijā pie otām un gleznām.

Režisore Dzintra Geka un operators Viktors Grībermanis vairāk nekā divus gadus pavadīja mākslinieku ikdienas gaitās, uzklausot viņa atmiņas, pārdomas un atziņas par dzīvi un mākslu, kas apkopotas, radot saistošu portretu par latviešu gleznotāju, Latvijas Mākslas akadēmijas emeritēto profesoru Juri Jurjānu (1944–2023).

Filmas producente Marta Romanova-Jēkabsone priecājas par filmas panākumiem un aicina uz radošajiem senasiem kopā ar radošo komandu: "Filmas nominācija balvai "Kilograms kultūras" ir ļoti patīkama un nozīmīga atzinība, kas rosināja skatītāju interesi un vairākos seansos filmu varēs redzēt atkal uz kinoekrāniem. Vasarā filmu demonstrējām un tikāmies ar publiku dažādos mākslas pasākumos, plenēros un festivālos. Skatītāju un radošās grupas sarunas pēc seansiem ir ļoti vērtīgas, kad var uzdot jautājumus un dzirdēt domas un sajūtas. Tāpēc aicinu uz radošajiem seansiem jau nākamajā nedēļā."

Tuvākie īpašie radošie seansi, kuros būs iespēja satikt filmas radošo komandu:

Kinogalerijā "K.suns" 23. septembrī pulksten 18 ar režisores Dzintras Gekas un grupas piedalīšanos.

"Kino Bize" 24. septembrī pulksten 19 ar režisores Dzintras Gekas un grupas piedalīšanos.

Mūziku speciāli filmai radījis komponists Arturs Maskats. Mūzikas ierakstā piedalījušies pazīstami izcili mūziķi: flautiste Dita Krenberga, ērģelnieks Aigars Reinis, perkusionists Ivo Krūzkops, čelliste Dace Zālīte-Zilberte un saksofonists Aigars Raumanis, diriģents – Sigvards Kļava.

Filmas komandu veido režisore un scenārija autore Dzintra Geka, operators Viktors Grībermans, montāžas režisore Sandra Alksne, skaņu režisors Artis Lūsis, komponists Arturs Maskats, mūzikas ieraksta producents un diriģents Sigvards Kļava, producentes Dzintra Geka un Marta Romanova-Jēkabsone. Filma veidota, sadarbojoties filmu studijām "Gesta Films" un "Sibīrijas bērni".

Juris Jurjāns (1944–2023) aizgāja no mums pagājušā gadā, šogad viņam paliktu 80 gadu. Jura Jurjāna un mākslinieces Aijas Jurjānes ģimenē bija trīs bērni – pazīstamās filmu mākslinieces Kristīne Jurjāne un Ieva Jurjāne un dēls Pāvils Jurjāns.

Juris Jurjāns dzimis 1944. gada 15. februārī, vadījis aktīvu un spilgtu mūžu kā mākslā, tā sabiedriskajā dzīvē. Viņš vairākus gadus vadījis Latvijas Mākslinieku savienības Gleznotāju sekciju, kā arī diplomdarbus Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļas meistardarbnīcā. Juris Jurjāns gan kā mākslinieks, gan kā personība atstājis nozīmīgu iespaidu uz daudziem Latvijas Mākslas akadēmijas absolventiem, kuri bijuši viņa audzēkņi. Viņa darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības, Tretjakova galerijas Maskavā, kā arī vairākās pasaules privātkolekcijās. Viņš regulāri piedalījās grupu izstādēs Rīgā, Maskavā, Ņujorkā, Parīzē, Madridē, Briselē, Helsinkos, Berlīnē, Viļņā, Tokijā, Tallinā, Londonā, Varšavā un citviet.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!