Foto: AP/Scanpix/LETA

Ar šī gada Kannu kinofestivāla "Zelta palmas" zara lauretātes, komēdijas "Anora" seansu otrdien, 24. septembrī, sāksies ikgadējais kinofestivāls "Baltijas pērle". Jau vēstīts, ka tā programma būs skatāma kinoteātrī "Splendid Palace" no 24 septembra līdz 4. oktobrim.

Režisora Šona Beikera komēdijā "Anora" piedalās tādi slaveni aktieri kā Maikija Madisone, Marks Eidelšteins, Jurijs Borisovs, Karens Karaguljans, Aleksejs Serebrjakovs un citi. Filmas galvenā varone – dejotāja sāk tikties ar bagātu klientu, taču saskaras ar viņa vecāku krievu oligarhu dusmām.

"Neprātīga, vietām homēriski smieklīga, vietām skumja, vietām žonglējoša ar stereotipiem, vietām šos stereotipus graujoša, vienā vārdā sakot, tikpat negaidīta, cik piesaistoša," tā par filmu raksta "Baltijas pērles" rīkotāji.

Pēc panākumiem Kannās, filma izrādīta lielākajos pasaules kinofestivālos Ņujorkā, Toronto, Telluraidā, Cīrihē, Londonā.

Lielās skatītāju intereses dēļ filma "Baltijas pērles" atklāšanas dienā tiks rādīta divas reizes – pulksten 18.20 un 21.

Festivāla īpašais notikums būs iespēja pilnā garumā noskatīties itāliešu kulta režisora Serdžo Leones filmas "Reiz Amerikā" oriģinālo, pagarināto versiju. Filma tika atjaunota un restaurēta par godu tās 40. gadadienai.

"Jaudīgā, majestātiskā kinolente ar grandiozu mūziku un izciliem aktieriem līdz pat šim laikam tiek uzskatīta par sava žanra nepārspētu šedevru," raksta festivāla rīkotāji.

Izcilā aktiera Alēna Delona piemiņai festivāls "Baltijas pērle" demonstrēs Žana Pjēra Melvila filmu "Samurajs" ar viņu galvenajā lomā.

Algotais slepkava Džefs Kostello ir caurcaurēm uzticīgs japāņu senā samuraju kodeksa minimālismam, un viņa dzīve ir tā precīzo rituālu atkārtojums. Nav lielākas vientulības par samuraju vientulību... Taču reiz, veicot kārtējo darbu, viņš pieļauj kļūdu... Metodiskā algotā slepkavas Džefa Kostello loma, iespējams, ir labākā Alēna Delona spožajā filmogrāfijā, norāda festivāla rīkotāji.

Viens no "Baltijas pērles" īpašajiem notikumiem būs arī dokumentālās filmas "Pretinde" seanss, par Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija indēšanas izmeklēšanas turpinājumu.

Tiek plānots, ka filmu Rīgas skatītājiem prezentēs britu režisors Džeimss Džonss. Pirms seansa tiek plānota tiešsaistes tikšanās ar vienu no filmas galvenajiem varoņiem Hristo Grozevu, kura ierašanos Latvijā neatbalstīja viņa drošības dienests.

"Pulsējošs trilleris, emocionāli rezonējoša filma, kas rada neticamu spriedzi ar saviem šokējoši atklātajiem un tiešajiem jautājumiem," par filmu rakstīja britu medijs "The Guardian". Filma Latvijā tiks demonstrēta tikai vienā seansā.

Festivāla ietvaros būs iespēja noskatīties filmu "Zudušais teātris" – stāstu par Maskavas latviešu teātri "Skatuve" un visiem tajā iesaistītajiem.

Filmā "Zudušais teātris" visdažādākie cilvēki strīdas par to, kas notika tajā liktenīgajā gadā, par mūžīgo konfliktu starp Mākslinieku un varu, par teātra un politisko režīmu nesaraujamo saistību.

Staļina laika notikumus un "Skatuves" leģendāro mākslinieku neticamās biogrāfijas uz ekrāna atdzīvinās pašmāju teātra zvaigznes Guna Zariņa, Ģirts Ķesteris, Inesa Pudže, Māra Ķimele un citi.

26. un 28. septembrī kinoteātrī "Splendid Palace"noritēs tikšanās ar leģendāro režisoru Jossu Stellingu. Holandiešu kino klasiķis īpašā seansā iepazīstinās skatītājus ar savu jaunāko filmu ,,Natašas deja". Šī filma, kā arī visas pārējās filmas šī režisora jaunradē, ir pārdomu pilns vēstījums par mīlestību un vientulību, par cilvēku tuvību, par dzīves jēgu un tās absurdu.

"Baltijas pērles" ietvaros pirmo reizi Latvijā varēs noskatīties arī Kirila Serebraņņikova jaunāko filmu "Ļimonovs: Balāde" par nacionālboļševiku un literātu Eduardu Ļimonovu.

"Baltijas pērles" programmā iekļauta arī filmas "Vogue Fotogrāfe, Lī Millere" par fotokorespondenti Lī Milleri, "Mans Marčello " - mīlestības apliecinājums izcilajam aktierim Marčello Mastrojāni, "Boleru" – par Morisa Ravēla leģendārā skaņdarba tapšanu un pasaules pirmizrādi, gaidāma jaunāko Lielbritānijas filmu izlase, kā arī septiņās "Oskara" balvas kategorijās nominētā filma "Maestro" par komponista Leonarda Bernsteina dzīvi un daudzas citas filmas. Plašāk par programmu "Baltijas pērles" un "Splendid Palace" mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!