Foto: Vida Press/Arhīva foto

Tautas gudrība vēsta, ka talantīgu cilvēku neveiksmes esot interesantākas par viduvējību sasniegumiem, taču laiks rādīs, vai tā piepildīsies arī attiecībā uz Toda Filipsa izloloto par absolūtu sensāciju un kases grāvēju kļuvušās komiksu drāmas "Džokers" turpinājumu, kas jau paspējis sarūgtināt gan kritiķus, gan Džokera fanus visā pasaulē. Tikmēr varam atskatīties uz šī neparastā, pat fascinējošā ļaundara tēla metamorfozēm cauri vairākiem gadu desmitiem, izsekojot līdzi Džokera radikālajai transformācijai no bērnišķīga klauna līdz Vakīna Fīniksa radītajam mentāli nestabilajam un vienlaikus aizkustinošajam sociopātam, kura cīņa par vietu sabiedrībā pirms pieciem gadiem spēja aizraut plašas ļaužu masas visā pasaulē.

Kā zināms, viens no visu laiku slavenākajiem popkultūras ļaundariem jau atkal ir nācis no komiksu pasaules, precīzāk, jau 1940. gadā DC radītās Betmena sērijas, turklāt pirmajā komiksa numurā vienlaikus ar titulvaroni. Džokers ir viens no DC komiksu pasaules zināmākajiem un intriģējošākajiem personāžiem, un viņa pārvērtības kino izriet no tēla transformācijām komiksu sērijā – 40.–50. gados viņš bija drīzāk uzjautrinošs ļaundaris, bet 80.–90. gados, īpaši Alana Mūra radītajā komiksā "The Killing Joke", Džokera personība kļuva psiholoģiski smalkāka, bet viņa noziedzīgās izpausmes ieguva biedējošu raksturu.

Televīzijas ekrānos Džokers debitēja tikai 60. gadu vidū – arīdzan reizē ar pirmo Betmena iznācienu televīzijas skatītāju priekšā. Tie bija kempa (stils un attieksme – naivu, marginālu lietu padarīšana par intelektuālu kultu, red.) "ziedu laiki", un Cēzara Romero atveidotais Džokers – pārspīlēti teatrāls klauns, kura pastrādātie noziegumi bija tikpat kariķēti kā viņa smiekli, – pilnībā pakļāvās seriāla bērnišķīgajai un bieži atklāti muļķīgajai estētikai, iekļaujoties tā brīža kopējā komiksu ekranizācijas tradīcijā. Šis Džokers bija drīzāk multfilmas personāžs, nevis ļaundaris – tikai krāšņa atrakcija, bufonāde nevainīgai skatītāju izklaidēšanai.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!