Foto: Publicitātes foto

Ziemeļeiropā lielākais Starptautiskais Tallinas kinofestivāls "Melnās naktis" ("Black Nights/PÖFF") 18. oktobrī izsludinājis pilnu programmu, iekļaujot konkursa galvenajā programmā latviešu režisora Jura Kursieša jauno spēlfilmu "Cildenie".

Kā "Delfi" informē filmas veidotāju pārstāve Inga Zālīte, 14. novembrī festivālā filma piedzīvos pasaules pirmizrādi un 15. novembrī Latvijas pirmizrādi kinoteātrī "Forum Cinemas".

Starptautiskais Tallinas kinofestivāls "Melnās naktis" no 8. līdz 24. novembrim pulcēs kinoprofesionāļus ne tikai no Ziemeļu un Baltijas valstīm, bet no visas Eiropas. Jura Kursieša spēlfilma "Cildenie" ir trešā Latvijas filma, kas līdz šim iekļauta "Melno nakšu" konkursa galvenajā programmā.

Filmas "Cildenie" režisors Juris Kursietis saka: "Šis ir lielākais un nozīmīgākais kinofestivāls Ziemeļeiropā, un šī filma tieši stāsta par mums – tiem, kas dzīvo šajā Eiropas daļā. Esmu pārliecināts, ka festivāla skatītāji spēs dziļi izprast filmas tēmas un novērtēt tās mākslinieciskās kvalitātes."

"Cildenie" stāsta par starptautiski atzīto vācu ērģelnieci Annu, kuru filmā atveido pazīstamā vācu aktrise Johanna Vokaleka (Johanna Wokalek), un viņas latviešu vīru Andri, lomā Juris Žagars, ietekmīga valsts uzņēmuma vadītāju Latvijā. Pēc Annas koncerta Vācijā viņi atgriežas Latvijā, lai svinētu Annas dzimšanas dienu, taču viņus sagaida ziņas par Andra saistību ar korupcijas skandālu. Preses spiediens pieaug, radot Andrim milzīgu stresu. Tikmēr Annai jābalansē starp vīra jauno reputāciju un tās ietekmi uz viņas mūziķes karjeru.

"White Pictures" producentes Alises Ģelzes sadarbība ar režisoru Juri Kursieti aizsākās ar filmu filmu "Oļegs". Filmā "Cildenie" darbojās starptautiska komanda. Galvenajās lomās ir vācu aktrise Johanna Vokaleka un aktieris Juris Žagars. Filmas kinooperators ir poļu profesionālis Bogumils Godfrejovs, ar kuru Juris Kursietis sadarbojās jau savās iepriekšējās divās spēlfilmās. Filmas producente Alise Ģelze stāsta:" Šī ir jau otrā sadarbība ar režisoru Juri Kursieti, un, protams, ar katru jaunu projektu mēs vēlamies izaicināt sevi no jauna. Filmas "Cildenie" ideja jau pašā sākumā bija diezgan ambicioza, ņemot vērā mūsu finanšu iespējas, un tās tapšana bija pilna radošu izaicinājumu. Esmu lepna par šo starptautisko sadarbību — filmā piedalījās kino profesionāļu komanda no sešām valstīm, un esmu ļoti pateicīga visai komandai par nenovērtējamo ieguldījumu, kas padarījis šo filmu iespējamu. Filmas veidošanā piedalījās izcili latviešu un ārzemju aktieri, kuri atklāj stāstu universālā valodā, vienlaikus saglabājot mūsu reģiona unikalitāti."

Filma festivālā "Melnās naktis" piedzīvos pasaules pirmizrādi 14. novembrī, filmas Latvijas pirmizrāde būs 15. novembrī kinoteātrī "Forum Cinemas", uz kuru ir iespējams iegādāties biļetes. Filma "Cildenie" kinoteātros visā Latvijā būs no 15. novembra.

Juris Kursietis (1983) sešus gadus strādājis Latvijas Televīzijā kā starptautiskais žurnālists. 2014. gadā viņa debijas pilnmetrāžas spēlfilma "Modris" piedzīvoja pirmizrādi Toronto un Sansebastjanas kinofestivālos, kur tika apbalvota ar īpašu žūrijas balvu. Filma tika izrādīta arī Varšavas, Saloniku, Pusanas un citos kinofestivālos. Režisora otrā filma "Oļegs" pasaules pirmizrādi piedzīvoja 2019. gada Kannu kinofestivāla sadaļā "Quinzaine des Réalisateurs" un tika iekļauta 2019. gada Eiropas Kinoakadēmijas balvas kandidātu sarakstā. Šā gada februārī Jura Kursieša līdzrežisētā daudzsēriju filma "Padomju džinsi" piedzīvoja pirmizrādi Berlīnes kinofestivāla seriālu sadaļā "Berlinale Series Special" un tika iekļauta arī "Series Mania 2024" oficiālajā programmā, iegūstot skatītāju un labākā aktiera balvu. "Cildenie" ir Jura Kursieša trešā pilnmetrāžas spēlfilma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!