Foto: Publicitātes foto

Daudzi rūdīti šausmu kino fani gan varētu pavīpsnāt par "Substances" tā dēvēto "šoka vērtību" (shock value), tomēr fakts, ka filmas mārketingā veiksmīgi tiek izmantotas kinoteātros ierakstītās skatītāju reakcijas, kuri kliedz, aizklāj acis un rīstās, nozīmē, ka franču režisores Korālijas Faržā filmai ir veiksmīgi izdevies izlauzties ārpus prestižu kinofestivālu tradicionālā aprites loka. "Substance" ir interesanta parādība visai kārnajā 2024. gada kinoteātru piedāvājumā – Kannu kinofestivāla balva par labāko scenāriju un kritiķu sajūsma par filmas aktuālo feministisko vēstījumu saplūdusi kopā ar centieniem pārdot filmu meinstrīma publikai, primāri akcentējot tās spēju šokēt un raisīt riebumu. Kā Korālijai Faržā tas izdevās?

"Substance" ir otrā Korālijas Faržā (Coralie Fargeat) pilnmetrāžas filma, taču šausmu žanrs viņai nav svešs – arī groteskā un spraigā "Atriebība", kas iznāca 2017. gadā, kļuva par festivālu hitu un tika atzīmēta kā nenoliedzami meistarīgas kino izteiksmes līdzekļu un šoka efektu pārzinātāja(s) darbs. Un – gluži tāpat kā "Substancē" – arī "Atriebības" feministiskais vēstījums par jaunu, pievilcīgu sievieti, kura piedzīvo seksuālu vardarbību un brutāli atriebjas saviem pāridarītājiem (galveno ļaundari, starp citu, atveidoja Kevins Jansens, kuru cūku kūtī ieslodzīja Aiks Karapetjans filmā "Sema ceļojumi"), veido saikni ar pagājušā gadsimta 70.- 80. gadu ekspluatācijas un šausmu žanra klasiku. "Atriebība" pārsteidza ar savu hiperstilizēto estētiku un montāžu, kas apvienojumā ar sirreālo un izlietajiem asiņu dekalitriem raisīja asociācijas ar šausmu filmu, ko kopīgiem spēkiem varētu būt radījuši Holivudas blokbāsteru "autors" Maikls Bejs un kareivīgā feminisma klasiķe Katrīna Breijā, savas filmas nolūkiem aplaupot kādu asins banku. Jāpiebilst, ka "Substance" šim raksturojumam atbilst vēl daudz, daudz, daudz reižu vairāk.

Neraugoties uz kopumā jūsmīgajām atsauksmēm un stāstiem par skatītāju ģībšanu un vemšanu, tieši feministiskais vēstījums par sievietes ķermeņa novecošanas fiziskajiem un sociālajiem aspektiem ir karstākais strīdus ābols attiecībā uz "Substanci".

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!